Više doznajte u ovotjednoj emisiji!

Herpes na usni, koji se još naziva i groznica na usni, česta je virusna infekcija. Zašto nastaje, kako se dobiva, koliko traje, kako se liječi, ostaje li cijeloga života pritajen u našem organizmu? Reagira li kad nam padne imunitet? Pitanja je dosta, a odgovore, u ovotjednom Zdravlju na kvadrat, ima dermatovenerologinja Iva Dediol.

Imunitet! Formira se još prije rođenja. Rođenjem dijete preuzima majčin mikrobiom, a dojenjem nastavlja dobivati imunološka tijela i probiotike koji nadalje formiraju imunološki odgovor. Recept za njegov pravilan i snažan rad jednostavan je, i podrazumijeva pravilnu prehranu i zdrav stil života. Ukoliko vam je imunitet slabiji, rješenja pogledajte u novoj epizodi Zdravlja na kvadrat.

Grlobolja, osjećaj grebanja, otežan govor ili otežano gutanje česti su u zimsko doba godine. Kad govorimo o grlobolji, prvenstveno mislimo na upalu ždrijela, krajnika te na upalu grkljana i glasnica. Još detalja o virusnoj, ali i bakterijskoj upali grla, pogledajte u novoj epizodi Zdravlja na kvadrat.

U svijetu, više od dvije milijarde ljudi ima neki poremećaj štitnjače, a 20 posto od toga su Europljani. Koji su poremećaji rada štitnjače i zašto nastaju, u ovotjednom Zdravlju na kvadrat, pitali smo liječnicu Kristinu Kljajić.

Koliko vas, zbog pandemije korona virusa radi od doma? Sjedenje satima, ono nepravilno, i to u položajima koji nisu dobri za naše tijelo dovodi do niza bolova u vratu i kralježnici. Zato ćemo vam, u ovotjednom Zdravlju na kvadrat, uz pomoć stručnjaka dati male savjete – kako možete napraviti određene vježbe i umanjiti bol kod nepravilnog sjedenja?

Koji je posao Službe za školsku i sveučilišnu medicinu Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije? Specijalistica školske medicine liječnica Bernarda Krnić, u Zdravlju na kvadrat, objasnila nam je po čemu je ova služba najprepoznatljivija.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju