Urednica gospodarske emisije na Novoj TV je Gordana Gelenčer, novinarka s više od dvadeset godina novinarskog iskustva.

U ovotjednoj emisiji 'Informer' istražuje zašto su obrtnici, ali i mnogi građani, u bankama ostali bez dopuštenih prekoračenja. Promjene obračuna nacionalnih transakcija u kunama posljedica su prošloljetnog uvođenja SEPA-e, jedinstvenog područja plaćanja u eurima. Naime, po novome, šifre za isplatu predujma dohotka – ono što obrtnici sebi isplate nakon što podmire sve obveze – nema. Nema dohotka – nema ni minusa. Banke bi mogle internim pravilima redefinirati odnose prema obrtnicima, ali to ili ne čine ili ih maksimalno destimuliraju.



Nitko nema bolji uvid u naše stanje i podatke od banaka. Tek su maleni korak iza njih telekomi koji rado i prečesto koriste naše podatke. Naime, propisima EU-a o zaštiti podataka regulirano je da se osobni podaci mogu obrađivati samo u nekim situacijama, no toga se telekomi slabo ili nikako ne pridržavaju. Pitaju za OIB telefonskim putem, i bez ikakvoga ugovora, potpisa i suglasnosti aktiviraju dodatne usluge koje se, naravno, dodatno plaćaju. Novinari 'Informera' donose više u ovotjednom izdanju.
 




'Informer' ukazuje na promjene na tržištu rada na koje i u Hrvatskoj ulaze 'vlasnici' novih zanimanja, zaposlenici novog, digitalnog doba. Tehnološke su promjene u kratko vrijeme donijele bezbroj promjena i u radnim odnosima. Sve je više honorarnih poslova, u najboljem slučaju na određeno, radi se od jutra do sutra i uz maksimalnu dostupnost. Nove radnike nitko još nije stigao pravno zaštititi, čak ni sindikati.



Nova zanimanja djelomično rastu i u turizmu, točnije u ekonomiji doživljaja. Sunce, plaže i more odavna nisu dovoljni. Traže se događaji koji se pamte i nezaboravna iskustva. Primjerice, možemo posjetiti Shakespeareov rodni grad i samo proći kroz njega, ali možemo i pogledati njegovu predstavu, obići rodnu kući, popiti tradicionalni engleski čaj i proživjeti potpuno iskustvo. Upravo je zato ekonomija doživljaja u Velikoj Britaniji deset puta brže rastuća industrija od 'običnog' turizma. 'Informer' istražuje što mi možemo naučiti od njih.



'Informer' donosi više u ovotjednoj emisiji u subotu na Novoj TV i nedjelju na Doma TV-u. Propuštene epizode pogledajte besplatno na novatv.hr
 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju