Gost Dnevnika Nove TV bio je politički analitičar Tvrtko Milović koji je prokomentirao događanja oko referenduma u Republici Srpskoj.

1. Kakvi su izgledi da Republika Srpska odustane od referenduma?

'U ovom trenutku se čini da su izgledi nikakvi. Po onom što sada znamo čini se kako će se referendum u nedjelju održati. Uredno i bez problema. Sastanak koji je Milorad Dodik imao s Vladimirom Putinom izgleda da se ticao nekih drugih stvari, barem ono što je poznato javnosti. Nije se spominjao referendum, niti podrška, ali niti osuda. Barem ono što se zna'.


2. Kakve posljedice možemo očekivati od ishoda referenduma?

'Posljedice su mnogobrojne, ali prije svega radi se o političkim posljedicama. Puno se govori o tome da eventualno može doći do eskalacije nasilja, čak i započinjanja rata. Puno se o tome govori, no ništa na to ne upućuje. O posljedicama možemo nagađati, ali prije svega one su političke i nakon što se referendum održi Milorad Dodik će demonstrirati političku silu. Posljednjih nekoliko mjeseci, koliko se referendum priprema, apsolutno su svi bili složni u osudi referenduma. Od međunarodne zajednice, Aleksandra Vučića, domaćih političara, a posebice bošnjačkih, OHR-a, Vijeća za implementaciju mira američkog veleposlanstva... Dakle, svi su urgirali da se referendum ne održi, no kako sada stvari stoje referenduma će ipak biti. Dakle, Republika Srpska demonstrira jednu autonomiju u odnosu na BiH i čini se da funkcionira potpuno neovisno o samoj BiH. I sama činjenica da će referendum proći bez problema, ako do toga dođe, će biti dovoljna politička poruka posebice službenom Sarajevu da odnosi jednostavno nisu dobri i da je Republika Srpska u biti politički jača od BiH'.3. Je li on doista uvod u referendum o samostalnosti Republike Srpske, može li se uopće BiH raspasti?


'BiH se ne može raspasti ni na koji način. Njezine granice su međunarodno priznate i postoji više političkih subjekata koji to garantiraju, prije svega NATO savez. Do raspada kao takvog ne može doći. No, ono što može doći i što će sasvim izvjesno ovaj referendum učiniti jest raspad institucija BiH. Najviša sudska institucija BiH, Ustavni sud, a imamo čitav jedan entitet koji ga otvoreno ne poštuje. I to nepoštivanje Ustavnog suda će, prema svemu sudeći, proći nekažnjeno. Dakle, to jest urušavanje sudske vlasti, ali moramo se sjetiti da je Milorad Dodik već ranije proteklih godina najavljivao referendum i o nepoštivanju Tužiteljstva BiH. Dakle, ovo je udar naravno na sud, ali možemo očekivati da će poslije ovog referenduma uslijediti, ako ništa drugo, prijetnje novim referendumima. Bilo protiv Tužiteljstva BiH ili bilo koje druge političke institucije u BiH. Dakle, prema svemu sudeći, ako prođe nekažnjeno, a proći će, očekuje nas jedna zanimljiva budućnost u kojoj će se svako političko pitanje začiniti pričom o referendumu. Naravno, moguće i o referendumu o odcjepljenju koji se također spominjao'.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju