''Kad dobijete otkaz, to za sobom vuče i druge posljedice''

 U užurbanom svijetu punom promjena, važno je znati od kud potječu vrijednosti koje nas nose kroz život. To vrlo dobro zna 31-godišnja poduzetnica Tina Popović. Dugogodišnji san da proizvod koji dolazi iz njezine obitelji ponudi tržištu napokon je ostvarila i na police velikog trgovačkog lanca SPAR Hrvatska stavila svoje staklenke mješavine začina ''Korijen''.

Tina je odrasla u Karlovcu. Nakon što joj je preminuo otac, odrasla je s majkom i bakom koje su u nju usadile vrijednosti ljubavi, bliskosti, povjerenja, ustrajnosti i borbenosti. ''Martina je bila predivno dijete. Kad je nešto odlučila od toga nije odustajala'', rekla je njezina majka Rajka koja je također poduzetnica. Dok je majka radila, baka Danica preuzela bi brigu o Tini te joj prenijela neke mudrosti svoje majke. Na primjer kako koristiti domaću mješavinu povrća. ''Imali smo puno zemlje, pa smo radili povrće, okopavali. Kad je bilo za brati, pobrali bi što nam je trebalo. Stavili bi dio da se usoli, pa je mama to ulijevala u teglu'', ispričala je baka Danica.

Tijekom studija Tina se preselila u Zagreb, a iako ima diplomu iz ekonomije, zaposlila se u tehničkoj industriji. No njezin nemirni duh ne poznaje prepreke niti granice, a inspiraciju za poslovni pothvat pronašla je kod kuće. ''Korijen je domaća mješavina povrća koji je nastao prema bakinoj recepturi, što mu daje i poseban značaj. Mješavinu povrća već dugo godina koristimo u našem domaćinstvu, koristila ju je baka, koristi je mama i to se prenijelo na mene'', rekla je Tina.

Kad bake ne bude, Tina bi voljela da joj ''Korijen'' ostane uspomena na bliskost koju njih dvije imaju. Naime, žlica ''Korijena'' kao dodatak jelu vraća u vrijeme kada se kućom širio miris bakine kuhinje. Prijateljice su ispričale kako bi kod Tine u frižideru uvijek vidjele teglicu sa začinima i kako im je Tina ispričala da je to nešto što rade kod kuće.
Prije poduzetničkog pothvata, Tina se bacila na ispitivanje tržišta. Napravila je prvih 30 teglica i ponudila ih putem društvenih mreža. Teglice su se rasprodale u dan i pol i to joj je bio dodatan vjetar u leđa.

''Korijen'' sadrži čak 85% povrća; mrkvu, rajčicu, rog papriku, korijen i list peršina, celer, luk te sol. Jedinstven je po svojoj ''mokroj'' strukturi, a svaki komad povrća koji ide u ovu ručno rađenu smjesu pomno je biran. Stavljanjem ovog začina u jelo skraćuje se vrijeme potrebno za pripremu finih obroka te obogaćuje okus. Uz pomoć ''Korijena'' u kojem nema ni konzervasna ni aditiva, brzo se pripremaju zdravi obroci.

''Vidjela sam da ljudi traže alternativu trenutnim začinima i da žele isprobati nešto što je zdravija varijanta'', objasnila je te dodala zašto je mješavinu začina nazvala ''Korijen'': ''Zato što mi je 'Korijen' asocijacija na tradiciju. Korijen kao povratak korijenima i kao poruka da sve prehrambene promjene kreću iz korijena''.

Kada je prošla audiciju za projekt ''Startaj Hrvatska'', došlo je vrijeme za provjeru proizvodnog pogona od strane kontrole kvalitete. ''Bilo je veoma edukativno. Upoznati smo se sa stvarima s kojima do sada nismo bili upoznati'', rekla je Tina, a nakon nekoliko dana dobila je izvještaj od audita na devet stranica. ''Tek sam tada postala svjesna koliko je teško pokrenuti proizvodnju u Hrvatskoj, zbog silnih propisa'', kazala je.

Kada je došla na sastanak s Helmutom Fenzlom, Predsjednikom Uprave SPAR Hrvatska, razgovarala je o svom proizvodu te je iskrsnula tema količine soli koja se ondje nalazi. ''Korijen može biti 2 u 1. Samim time što koristite 'Korijen' ne morate dodatno soliti jelo. Nema nikakvih aditiva niti konzervansa u sebi pa je to dodatni benefit'', objasnila je Tina. ''Ako ste gledali 'Startaj Hrvatska', imali smo jako dobro iskustvo s bakinim recepturama'', istaknuo je g. Fenzl.

Nakon što je saznala da je sa svojim proizvodom ušla u projekt, Tina je saznala i nepovoljne vijesti o firmi u kojoj je radila te je ondje dobila sporazumni otkaz. ''Sam otkaz za sobom vuče i druge posljedice. Gubite financijsku sigurnost koju ste imali. Morate naći načine da tu rupu, taj nedostatak nadoknadite'', kazala je. Njezina majka Rajka je taj moment doživjela zapravo kao pozitivan, jer vrijeme je bilo da se Tina u potpunosti posveti ''Korijenu''. Ubrzo je Tina posložila prioritete i pronašla novu financijsku konstrukciju za dalje.

A koliki je posao pred njom i da je vrijeme da mu se posveti svu svoju pažnju, doznala je kada je došla u SPAR po narudžbu. Žana Lovrić, Direktorica nabave i prehrane &NF1 SPAR Hrvatska, priopćila joj je da će SPAR od nje naručiti 4.000 staklenki ''Korijena''.
Kada su sve staklenke zapakirane, Tina je svoj proizvod stavila na police SPAR-a. ''Uči se iz dana u dan, iz proizvodnje u proizvodnju. Najviše od same papirologije, od standarda koje treba poštovati da bi radili s velikim centrom, kako se mijenjaju cijene proizvodima morate se naučiti prilagoditi svemu, ići za svojom idejom. Morate gristi, ići naprijed. To je ključ svega'', zaključila je.

Mješavinu začina ''Korijen'', pripremljenu prema tradicionalnoj recepturi njezine obitelji možete pronaći na policama svih INTERSPAR i odabranih SPAR trgovinama, kao i proizvode svih osam kandidata projekta ''Startaj Hrvatska''.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju