Ekipa emisije 'Zdravlje na kvadrat' otkriva o čemu morate voditi računa kada je u pitanju čistoća vode za kupanje.

Nije lako izdržati visoke vrućine u ljetnim mjesecima. Mnogi tada odlaze na more, a oni koji si taj luksuz ne mogu priuštiti, osvježenje traže u gradskim kupalištima, jezerima i bazenima. No, u potrazi za idealnim mjestom za osvježenje, treba voditi računa o tome je li voda za kupanje čista i sigurna.

Zakonski je definirano koje kriterije određena vrsta vode mora zadovoljiti. Što se tiče bazena, na snazi je pravilnik o sanitarno-tehničkim i higijenskim uvjetima na bazenskim kupalištima koji točno propisuje kojom se dinamikom uzorci smiju uzimati. Uzorci se uzimaju jednom mjesečno, a pravilnik propisuje pravila prema kojima se voda analizira.

Kada je riječ o Jarunu i Bundeku, te kriterije pripisuje odredba o kakvoći vode za kupanje. Preispituju se dva mikrobiološka pokazatelja - Escherichia coli i enterokoki - te se na osnovu rezultata procjenjuje kakvoća vode koja može biti izvrsna, dobra ili, u najgorem slučaju, loša.

Kupanje u vodi koja nije sigurna i čista može izazvati mnoge probleme. Nečista voda može izazvati probleme s dišnim putevima, pogotovo ako je riječ o bazenskoj vodi koja sadrži velike količine klora. U gradskim bazenima redovno se mora vršiti izmjena vode i kontrolirati njena pH vrijednost, a s vremena na vrijeme mora se isprazniti čitav bazen kako bi se temeljito očistio.

Kod jezera je važno redovno izmuljivanje dna što podrazumijeva otklanjanje svih nečistoća koje se s vremenom slegnu na dno jezera. Također, važno je i mehaničko čišćenje površine, odnosno uklanjanje lišća, grana i eventualnog otpada s površine vode.

Emisiju 'Zdravlje na kvadrat' pogledajte besplatno na novatv.hr

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju