Ovog vikenda se očekuje dosad najveći val turista ove sezone, valja uzeti u obzir da počinje i feragosto i da će uz ostale u Hrvatsku stići velik broj talijanskih turista.

Strahuje se da bi kolone mogle dosezati i 50 kilometara. Odnosno da bi se kolonom auta mogla povezati granica i naplata u Lučkom. Samim time to bi se moglo preliti na ostale kritične točke kao što su tuneli Mala Kapela, Sveti Rok i mogao bi nastati pravi kaos.

O sigurnosnim mjerama koje je Slovenija poduzela zbog dolaska ruskog predsjednika Vladimir Putina za Dnevnik Nove TV govorio je stručnjak za sigurnost Bono Marjanović.

 

1. Jesu li neophodna zatvaranja autoceste, granice zbog dolaska ruskog predsjednika koji dolazi avionom?

Gledajući samo struku, mislim da je ipak malo predimenzioniran ovaj sustav sigurnosti, jer što bi se izgubilo s nekim pojačani kontrolama na graničnim prijelazima, mislim da se u ovom slučaju samo gubi i događa se gužva. S optimalnijim mjerama sigurnosti bi se postigao isti učinak.

 

2. Koliko je realna ugroza u ovakvim kratkotrajnim posjetima?

Ugroza je uvijek moguća, pogotovo ako imamo u vidu da se radi o čelniku svjetske velesile, tako da oni ništa ne žele prepustiti slučaju. Isto tako zemlja domaćin ne želi ni pod koju cijenu ugroziti, odnosno da štićena osoba bude ugrožena na njihovom teritoriju, tako da pristaju na sve zahtjeve. Vjerojatno su na taj način došli i do te mjere zatvaranja graničnih prijelaza.

 

3. U svakom slučaju, to nije uobičajeno?

Nije uobičajeno.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju