Stručnjak za sigurnost Bono Marjanović gostovao je u Dnevniku Nove TV i komentirao sigurnosnu situaciju u Europi, ali i u Hrvatskoj.

1. Gospodine Marjanoviću, četvrti napad u Njemačkoj u tjedan dana. Obavještajna i sigurnosna zajednica u Europi je pred novim izazovima, kako razotkiriti takozvane "usamljene napadače"?

Nažalost, ovakvi događaji i ovi pojedinci, takozvani vukovi samotnjaci, jednostavno drže cijelo vrijeme taj sigurnosni aparat, ne samo u EU nego i šire na globalnoj razini, napetim. Kako im doskočiti i kako ih spriječiti, to je vrlo teško. To bi, ako počnemo od one varijante politike sređivanja situacije na tim kriznim područjima, do onog što se zadnjih dana govori, a to je utjecaj video igara, odnosno isto tako i dostupnost tog naoružanja, bilo svakako jedno kompleksno pitanje, a tu ima prostora za psihologe da se vrlo aktivno uključe u cijeli taj sustav, odnosno rad s takvim ljudima.

 

2. Posljednji napadi imaju i jedan zajednički nazivnik - provode ih napadači s povijestima mentalnih bolesti. Tko je tu zakazao?

Pa teško je reći tko je zakazao, zato što se uvijek traži ovakav krivac, pogotovo zato što je sad ovo vrlo aktualna situacija i svi na pucanj neke petarde, bit ću doslovan, prizivaju, odnosno boje se da je to neki teroristički akt, da je to djelo nekog terorista ili organizacije. Međutim, u svakom slučaju smo svjesni da se takve stvari mogu događati, svjesni smo da pojedinac može nešto nepredviđeno napraviti i vrlo je teško utjecati na takve stvari. Kažem, tu treba ići od djetinjstva, od društva, od stabilnosti i svega ostalog, onda će ovakvih situacija biti manje.

 

3. Gospodine Marjanoviću, što je FETO i što radi u Hrvatskoj?

Moram priznati da se prvi put susrećem s tom skraćenicom tako da i sadržajno ne pratim to područje, ali u svakom slučaju ako gledamo na to da je kvalificirano kao nekakva teroristička organizacija, koja je angažirana i djeluje na pordučju Republike Hrvatske, vrlo uskoro očekujem i očitovanje sigurnosnog sustava, ali u svakom slučaju ovo doživljavam i promatram kao neku politiku i traženja neke potpore izvan Republike Turske. No, nikako ne mislim da takvo nešto, u terorističkom smislu, djeluje na pordučju Republike Hrvatske.

 

4. Možemo li biti mirni?

U svakom slučaju. Poznavajući rad naših sigurnosnih službi, mislim da oni prate takvu situaciju, ali oni nažalost nisu u situaciji da se glasno i jasno pohvale sa svojim postignućima. Ako postoji nešto u smislu terorizma i ako ima taj predznak, vjerujem da oni to prate i da već imaju dosta informacija na tu temu.

 

5. Kako može završiti ovo zahladnjenje odnosa između Europske unije i Turske?

Teško. To je političko područje i to će biti tema nekakvih globalnih smjernica, globalnih sila. Nažalost, na tom području je u Turskoj neko krizno žarište iz više razloga i više načina, tako da će biti još interesantno pratiti što će se događati.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju