Niz propusta doveo je do toga da je jedina vrijedna nekretnina u vlasništvu tvrtke prodana u bescjenje.

Ministarstvo financija nedavno je jednu obrtnicu kaznilo s 10 000 kuna kazne zbog pogreške u malom i velikom slovu. A što se dogodi kada Ministarstvo financija propusti naplatiti višemilijunski dug? Tako je bilo u slučaju tvrtke Estare Culto modna odjeća u stečaju. Ministarstvo financija propustilo je naplatiti dug od 27 milijuna kuna. Jedina vrijedna nekretnina u vlasništvu tvrtke prodana procijenjena je najprije na 27 milijuna kuna, potom na 10 i pol, a na kraju prodana za 80 tisuća kuna i to čovjeku koji je bivši šef porezne uprave.
U slučaju tvrtke Estare Culto puno toga bolo je u oči i to godinama. A prodaja vrijedne nekretnine, samo je točka na i svega što se događalo.

Zlatko Rapljenović u tvrtki je proveo gotovo cijeli radni vijek. U trenutku kada je Zlatko zaposlen, uz njega je radilo još 1200 ljudi. Na kraju se brojka svela na 250 zaposlenih. „Mi smo ostali i bez otpremnina i bez ičega. Poslani smo na ulicu u biti u jednom trenu. Ako ste, recimo, ostavili nešto svoje u pogonu više niste mogli do toga“, rekao je Zlatko.

I on je uz još 200-tinjak otpuštenih izašao na ulicu. Blokirali su zagorsku magistralu u očajničkom pokušaju spašavanja tvrke. Poslodavca i posao nisu mijenjali, ali su prebacivani iz jedne tvrtke u drugu, a svaka bi redom završila u stečaju.

Jedina vrijednost, pogon u Trgovišću, ostao je glasiti na izvornu tvrtku Estare Culto modna odjeća, nad kojom je stečaj otvoren u studenom 2015. godine. Tada je ukupan dug tvrtke iznosio oko 48 milijuna kuna, a kao najveći vjerovnici upisani su bili su HBOR, Centar banka i država.

Dug nije nastao preko noći. Stoga se postavlja pitanje zašto se država kao najveći vjerovnik nije ranije upisala na nekretninu? U ovakvim situacijama, novim Zakonom o stečaju iz rujna 2015. godine, nekretnina se prodaje na elektroničkoj javnoj dražbi. Pitanje je i koliko je eletronička dražba putem Fine najsretnije rješenje, jer sudionici niti u jednom trenutku ne znaju s koliko se potencijalnih kupaca natječu niti koliko tko nudi.

U ovom slučaju nekretnina od 9 000 kvadrata procijenjena na 10 i pol milijuna kuna na prve tri dražbe, kada je cijena veća, nije prodana. U četvrtom jest, za 80 tisuća i jednu kunu, odnosno za 9 kuna po metru četvornom. Najsretniji i najspretniji bio je nekadašnji šef porezne uprave Mate Perković, čija je ponuda uz još pet ponuđača bila najpovoljnija. Kao bivšeg šefa poreznika, čudi ga izostanak reakcije i toleriranja dugova.

U konačnici, država je ostala bez 27 milijuna kuna, dok se istodobno mišiće pokazuje na običnim ljudima. A o vlastitim propustima šute.

Dopisom se oglasilo i Ministarstvo. Kažu, nisu krivi oni nego DORH koji ih je zastupao. Prvo, jer im ovrhom nisu uspjeli namiriti dug jer tada nije bilo zainteresiranih za kupnju nekretnina, a zatim jer u njihovo ime nisu pristupili javnoj dražbi i, na kraju, jer su im čak i rješenje trgovačkog suda da je nekretnina prodana dostavili kada je već istekao rok za žalbu.

Ovaj smo slučaj u Saboru pokušali prokomentirati s bivšim HDZ-ovim i SDP-ovim ministrima financija, međutim nisu bili voljni za razgovor. Zastupnici koji su nas htjeli saslušati najprije su bili začuđeni kad su pogledali dokumentaciju ostali su šokirani, a kada su pogledali dokumentaciju ostali su šokirani. „To bode u oči, sve pojedinosti zvone na uzbunu i to se mora raščistiti. Siguran sam da meni ni vama nitko ne bi 2700 kuna ne bi oprostio, a kamoli da ne bi primjetio da treba naplatiti 27 milijuna kuna“, riječi su zaborskog zastupnika Ivana Lovrinovića.

Burno je reagirao i SDP-ov Nenad Stazić. „Očito da je ministarstvo financija bivšem šefu porezne uprave pripremilo jedan izdašan i lijep božićni poklon. Ovo treba odmah prijaviti Uskoku, gospodinu Cvitanu, jer je ovdje očito riječ o kriminalu. Cijela priča je kriminalna, ovo ne može biti predmet političkog komentara nego postupanja Uskoka“, kazao je Stazić.

Kada država, točnije ministarstvo, propusti naplatu 27 milijuna kuna duga, a pritom se jedina nekretnina u vlasništvu tvrtke dužnika proda po cijeni od 80 tisuća kuna, onda je teško govoriti o neznanju. To je ozbiljan propust preko kojeg se ne bi smjelo prijeći.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju