Otvorene prijave za novu sezonu 'Startaj Hrvatska'!

Danijel Horvat i Monika Parat iz Darde, sasvim slučajno došli su do ideje za karamelizirane lješnjake koje su nazvali 'All Sweet' te izazivaju da se pokuša pojesti samo jedan. Tradicijski proizvod karameliziranih lješnjaka gotovo je nestao s hrvatskih stolova, a oni ga ponovno vraćaju u naše domove.


Danijel je ostvario dugu karijeru u razminiranju u kojoj je radio od 2000. godine. Za taj pothvat odlučio se, kako navodi, jer je kao konobar radio za malu plaću koja je nerijetko i kasnila. ''Bio sam u toj fazi života kad sam od njega trebao nešto napraviti. Dogodila se prilika u razminiranju. Vozio sam kola Hitne pomoći i nakon osam mjeseci završio sam tečaj i počeo razminirati. Naučio sam svladati tremu. S vremenom je nestao strah i ušlo je u normalu, a tako je bilo 20 godina'', priča Danijel. Posao je to koji je znatno utjecao na njegov život, a isprva ni najbližima nije želio reći o kakvoj se opasnosti zapravo radi: ''Roditelji prvih godinu dana nisu ni znali da to radim. Rekao sam im da upravljam sa strojem koji je sto metara od mene. Kasnije su saznali da radim kao pirotehničar od prvog dana.'', dodaje.
Sve se promijenilo kada je upoznao partnericu Moniku. Mnogo je razloga zašto je odlučio prestati biti pirotehničar, ali najveći od svih je, kaže - Monika.

Odlaskom u mirovnu, Danijel započinje posao s lješnjacima, neznajući puno o lijeskama. S godinama je saznao kako održavati nasad lijeske i počeo je kupovati mehaniku. Jednog popodneva, Monika je sasvim spontano kreirala njihov slatki proizvod – karamelizirani lješnjak. ''Volim poslije ručka u nedjelju malo prileći i odmoriti se. U tom periodu, dok sam ležao, Monika se motala po kuhinji i rekla da će nam napraviti nešto slatko. U polusnu sam joj rekao da može'', prisjetio se Danijel. Ono što je isprva bio recept 'od oka', pretvara se u standardizirani osmišljeni proizvod.


Njihovu kvalitetu nadopunjuje činjenica da su bez bojila i konzervansa, prirodno su bogati vitaminom E, vitaminom B9 (folna kiselina) i manganom. Vitamin E pridonosi zaštiti stanica od oksidativnog stresa, a vitamin B9 doprinosi brojnim fiziološkim funkcijama kao što su sinteza aminokiselina, normalna psihološka funkcija te smanjenje umora i iscrpljenosti. Prisutnost mangana osigurava podršku metabolizmu i održavanju normalnih kostiju. Iako ovaj slatki desert sadrži šećer, bogat je vlaknima, pa je slatki grijeh utoliko manji. Ono što ovaj desert čini zaista posebnim jest njegov okus po nježnoj aromi vanilije te savršena hrskavost ovojnice u čijem središtu se nalazi lagano pržen lješnjak.


Kad su Danijel i Monika usavršili recept, prijavili su se u projekt 'Startaj Hrvatska', a iz prijašnjih emisija pokušali su saznati što bi se sve od njih moglo tražiti i tako se pripremali. ''Život je prekratak da bi propustio neke stvari. To me razminiranje najbolje naučilo. Zar sam trebao staviti novce na račun ili kupiti novi bijesni auto ili stan i nakon pet godina plakati kako je to netko drugi napravio? Idemo u to. Nema toga što ne možemo!'', optimističan je Danijel.
Prepun entuzijazma otkrio je da tajna proizvoda 'All Sweet' nije u recepturi, već u načinu na koji se proizvodi. Nakon uspješne audicije, uslijedio je posjet SPAR-ovih stručnjaka za kontrolu kvalitete. Kada su uspješno i brzo riješili nedostatke, pozvani su u SPAR na razgovor, a ondje je Danijel razgovarao s predsjednikom Uprave SPAR Hrvatska, Helmutom Fenzlom. 'Konstatiramo da imamo jednostavan karamelizirani lješnjak u jednostavnoj vrećici, ali to je proizvod kojeg se očito nitko ne može zasiti. Svi u našem timu misle da ste vi pravi kandidat za projekt 'Startaj Hrvatska'. Bio bi veliki propust od nas da se ovaj proizvod ne nalazi na policama SPAR-a“, rekao mu je g. Fenzl.


Poslije toga Danijel i Monika saznali su i svoju prvu narudžbu - SPAR od njih naručuje čak 7.000 komada vrećica njihovog karameliziranog lješnjaka. ''Ovo je novi korak u našim životima'', kazao je Danijel, a Monika je dodala: ''Jako sam sretna što su se sav naš trud i upornost isplatili. Nadam se da će to kupci prepoznati i da će barem na trenutak zasladiti dan All Sweetom.''


Osim karameliziranih lješnjaka, na posebnim plavim policama nalazi se i sedam drugih proizvoda kandidata četvrte sezone 'Startaj Hrvatska', koji su na raspolaganju kupcima u svim INTERSPAR hipermarketima i odabranim SPAR supermarketima diljem Hrvatske, a samo jedan od njih bit će proglašen hit proizvodom godine. Prije proglašenja pobjednika, svoj proizvod moraju i prodati, a kako su se ovi poduzetnici snašli u direktnoj prodaji saznajte u narednim epizodama.

Nakon što su gledatelji svjedočili inspirativnim pričama mladih poduzetnika i uvjerili se da snovi itekako mogu postati stvarnost, za sve one koji se i sami žele okušati u sudjelovanju te predstaviti naciji svoj proizvod, Nova TV otvara prijave za novu sezonu projekta 'Startaj Hrvatska'. Prijaviti se mogu na internetskim stranicama Nove TV: novatv.dnevnik.hr/prijava

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju