Ekipa emisije 'Zdravlje na kvadrat' otkriva kako pravilno njegovati kosu i zašto je njega kose važna upravo u ljetnim mjesecima?

Poput naše kože, i kosa je ljeti izložena različitim štetnim čimbenicima kao što su UV zračenje i, različite kemikalije kojima ju tretiramo. Ljeto, sunce i more dobitna su kombinacija za opuštanje, ali uz nepravilnu brigu mogu izazvati neželjena oštećenja na našoj kosi. No uz nekoliko jednostavnih trikova možete održati zdravlje kose, čak i ako svakodnevno boravite na plaži.

Razina oštećenja prvenstveno ovisi o tipu kose, odnosno o količini melanina u njoj. U pravilu su osobe sa svjetlijom kosom koje imaju manje pigmenta melanina podložnije oštećenju od UV zraka. UV zrake djeluju na kosu na način da je čine svijetlijom i tanjom te izazivaju gubitak melanina. U konačnici kosa postaje lomljiva,vrhovi ispucali, a ako uz to kosu ne možete formirati u lijepu i urednu frizuru, suočavate se sa znacima oštećene kose.

UV zrake na kosu djeluju na sličan način kao i proizvodi za izbjeljivanje koji ireverzibilno oštećuju kosu, a njihovo korištenje prije izlaganja suncu dodatno pridonosi stupnju oštećenja. Kada govorimo o oštećenjima kose, to se odnosi na njenu strukturu. Spomenuti štetni utjecaji neće dovesti do opadanja kose, ali svijetliji pramenovi, ispucali vrhovi i neposlušna kosa svakako su neki od prvih vidljivih znakova oštećenja.

Također, imajte na umu da ljeti kombinacija znoja i teških preparata za kosu može izazvati iritaciju vlasišta. Iritaciju može izazvati i sol koja dodatno isušuje vlasište, ali i klorirana voda iz bazena. Ljeti se preporuča zaštita kose od štetnih utjecaja prvenstveno preventivnim mjerama koje podrazumijevaju odgovorno ponašanje na suncu. Dakle, ne samo nanošenje krema sa zaštitnim faktorom, nego i nošenje zaštnitne odjeće te pokrivala za glavu poput šešira ili kapa. Ako niste ljubitelj šešira i kapa, rješenje možete pronaći u proizvodima za kosu sa UV faktorom.

Osim toga, kosu je uvijek dobro njegovati adekvatnim šamponima, regeneratorima i ostalim preparatima u obliku kreme ili ulja koji se koriste na vlažnoj ili suhoj kosi te pritom poboljšavaju njezinu strukturu i štite je od štetnih utjecaja. Prije izlaganja suncu dobro je nanijeti i tanak sloj biljnog ulja koji će također pružiti zaštitu od isušivanja.Naravno, ako je kosa već ispucala, najbolje ju je skratiti jer i najbolji proizvodi ne mogu učiniti čudo na kosi koja je otprije oštećena.

Nove epizode emisije 'Zdravlje na kvadrat' pratite subotom na Novoj TV. Propuštene epizode pogledajte besplatno na novatv.hr.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju