Ekipa emisije 'Zdravlje na kvadrat' otkriva kako pravilno njegovati kosu i zašto je njega kose važna upravo u ljetnim mjesecima?

Poput naše kože, i kosa je ljeti izložena različitim štetnim čimbenicima kao što su UV zračenje i, različite kemikalije kojima ju tretiramo. Ljeto, sunce i more dobitna su kombinacija za opuštanje, ali uz nepravilnu brigu mogu izazvati neželjena oštećenja na našoj kosi. No uz nekoliko jednostavnih trikova možete održati zdravlje kose, čak i ako svakodnevno boravite na plaži.

Razina oštećenja prvenstveno ovisi o tipu kose, odnosno o količini melanina u njoj. U pravilu su osobe sa svjetlijom kosom koje imaju manje pigmenta melanina podložnije oštećenju od UV zraka. UV zrake djeluju na kosu na način da je čine svijetlijom i tanjom te izazivaju gubitak melanina. U konačnici kosa postaje lomljiva,vrhovi ispucali, a ako uz to kosu ne možete formirati u lijepu i urednu frizuru, suočavate se sa znacima oštećene kose.

UV zrake na kosu djeluju na sličan način kao i proizvodi za izbjeljivanje koji ireverzibilno oštećuju kosu, a njihovo korištenje prije izlaganja suncu dodatno pridonosi stupnju oštećenja. Kada govorimo o oštećenjima kose, to se odnosi na njenu strukturu. Spomenuti štetni utjecaji neće dovesti do opadanja kose, ali svijetliji pramenovi, ispucali vrhovi i neposlušna kosa svakako su neki od prvih vidljivih znakova oštećenja.

Također, imajte na umu da ljeti kombinacija znoja i teških preparata za kosu može izazvati iritaciju vlasišta. Iritaciju može izazvati i sol koja dodatno isušuje vlasište, ali i klorirana voda iz bazena. Ljeti se preporuča zaštita kose od štetnih utjecaja prvenstveno preventivnim mjerama koje podrazumijevaju odgovorno ponašanje na suncu. Dakle, ne samo nanošenje krema sa zaštitnim faktorom, nego i nošenje zaštnitne odjeće te pokrivala za glavu poput šešira ili kapa. Ako niste ljubitelj šešira i kapa, rješenje možete pronaći u proizvodima za kosu sa UV faktorom.

Osim toga, kosu je uvijek dobro njegovati adekvatnim šamponima, regeneratorima i ostalim preparatima u obliku kreme ili ulja koji se koriste na vlažnoj ili suhoj kosi te pritom poboljšavaju njezinu strukturu i štite je od štetnih utjecaja. Prije izlaganja suncu dobro je nanijeti i tanak sloj biljnog ulja koji će također pružiti zaštitu od isušivanja.Naravno, ako je kosa već ispucala, najbolje ju je skratiti jer i najbolji proizvodi ne mogu učiniti čudo na kosi koja je otprije oštećena.

Nove epizode emisije 'Zdravlje na kvadrat' pratite subotom na Novoj TV. Propuštene epizode pogledajte besplatno na novatv.hr.