Nagradu za snimateljski prilog na televiziji Žarko Kaić svake godine dodjeljuje Hrvatsko novinarsko društvo.

Davorin Tram i Goran Šantar, snimatelji Nove TV, dobili su nagradu Hrvatskog novinarskog društva "Žarko Kaić" za najbolji snimateljski prilog na televiziji. Nagrađen je njihov rad na dokumentarcu Nove TV "Usidreni", koji je premijerno prikazan 18. Studenog 2016., povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara. Dodjela se održala danas u Hrvatskom novinarskom društvu, a uz Davorina Trama i Gorana Šantara, prisustvovale su joj i Anita Martinović i Marina Bešić Đukarić, također dio autorske četvorke filma. 

"Uhvatiti atmosferu života u Vukovaru i pretočiti je u niz kadrova nije bio lak zadatak, no ovaj grad s tisuću priča bio nam je velika inspiracija. Drago mi je što je struka prepoznala naš rad i što je nagrada došla upravo za ovaj dokumentarni film", rekao je Goran Šantar.

U stručnom žiriju za televizijsko novinarstvo našla se i novinarka Provjerenog, Maja Medaković.


Dokumentarac "Usidreni" nosi snažnu poruku samih Vukovaraca i Vukovarki koji pričaju svoju priču o životu u tom gradu, s pogledom na prošlost, ali naglaskom na budućnost o kojoj se manje govori. Okosnica fabule filma su ispovijesti pet osoba čije su životne priče naizgled nespojive, a sve ih povezuje gradski simbol Vukovara – veliko sidro na šetalištu uz Dunav gdje odlaze razmišljati u miru.

"Ovim dokumentarcem željeli smo pokazati manje poznatu stranu Vukovara i poručiti kako je on, uz sav teret prošlosti, ipak grad prilika. Slike Vukovara i ljudi koji su u njemu odlučili graditi život prepune su simbolike i nose snažnu poruku o boljoj budućnosti. Ova nagrada priznanje ne samo nama kao snimateljima filma već i svima onima koji su svoju priču odlučili ispričati pred našim kamerama", poručio je Davorin Tram.


Film je nastao u produkciji Nove TV te u autorskoj suradnji dopisničke četvorke Nove TV koja svakodnevno izvještava gledatelje o događanjima na području Slavonije.

"Goran Šantar i Davorin Tram svojim su snimateljskim radom snažno stilski obilježili ovaj film birajući različitu dinamiku, odnosno njezino odsustvo pri prikazu sadašnjosti, prošlosti i nada povezanih s budućnošću ovoga grada. Simbolično snimajući vukovarsku realnost sa što manje snimateljskih intervencija, tek uz dnevno i ambijentalno svjetlo i uz kretanje samo onda kada se i protagonisti kreću, postigli su visok stupanj uvjerljivosti i prilagodbe oka kamere oku samoga pripovjedača. Doda li se tome i snimanje ratne prošlosti Vukovara kroz razbijena stakla, spaljene fasade i krhotine, postignuto je jedinstvo sadržaja i forme zbog kojega ovaj snimateljski rad zaslužuje ovogodišnju nagradu", objasnili su iz HND-a.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju