Više saznajte u ovotjednoj emisiji.

Nadomak Zagreba, simpatična Jaska osvojila je ekipu Coolturista. Dobra hrana, prekrasna priroda, vinogradi okupani u jesenskim bojama, odlična vina, bazen ispod izvora Jane, bogata povijest, grad koji je davne 1865. imao direktnu vezu vlakom do Beča i još puno crtica i priča gledatelji će imati prilike vidjeti u novoj epizodi Coolturista.

Najbolja polazna točka za razgled grada i upoznavanje je gradski muzej i galerija. Simpatična voditeljica muzeja rado će vas uvesti u zanimljivu povijest grada. Gradski muzej i galerija smješteni su u preuređenoj zgradi stare gradske vijećnice građene 1826. godine. U muzeju se čuva arheološka, kulturno-povijesna i etnografska baština jastrebarskog kraja. Od zanimljivijih stvari svakako je glasovita "bula" - povelja kralja Bele IV kojom je 12. siječnja 1257. godine Jastrebarsko dobilo status slobodnog kraljevskog grada. Posebno je zanimljiva etno zbirka koja sadrži tradicijske predmete i namještaj iz seljačkog života, između ostalog očuvanu jaskansku nošnju iz razdoblja 18. i početka 19. st. koja je jedinstven primjerak građanske nošnje u Hrvatskoj. Nezaobilazan je dio soba koju zauzima zbirka vezana uz dvorac i povijest grofova Erdödy koju između ostalog čini i mala zbirka fotografija, lovačkih predmeta i trofeja grofa Stjepana Erdödya koji je bio strastven lovac i pionir fotografije u Jastrebarskom kraju.

Dvorac Erdödy u Jastrebarskom, najstarije je zdanje u gradu, a smješten je u prekrasnom starom parku koji je hortikulturni spomenik. Prvu verziju dvorca sagradio je ban Matija Gereb u razdoblju od 1483. do 1489. godine. U prvoj polovici 16. stoljeća obitelj Erdödy dolazi u posjed jastrebarskoga vlastelinstva pa tako i dvorca te ga posjeduje sve do 1922. godine. Tijekom vremena, više je puta dograđivan, a ovaj četverokutni dvor pojačan s dvije zaobljene kule bio je jedna od utvrda u vrijeme turskih osvajanja. Stjepan Erdödy, ljubitelj prirode i lova osnovao je u njemu Prirodoslovni muzej. Iako ga trenutno nije moguće razgledati iznutra, prekrasan park i perivoj oko njega super su mjestu za uživanje u prirodi.

Plešivička vinska cesta danas je najpoznatija stvar u vezi Jaske, posebno među turistima. Čini je četrdesetak vinara s raznolikom turističkom ponudom koji će Vas ponosno provesti kroz svoje podrume. Kušanje autohtonih sorti kao što su portugizac, plavec žuti, slatki zelenac i šipelj i svjetski poznate sorte vina poput chardonnayja, rajnskog rizlinga, sauvignona, traminca te crnog, bijelog i sivog pinota ono su što ih lako pretvara u oazu za sve vinoljupce. Plešivička vina osvajaju iz godine u godinu brojne nagrade diljem Hrvatske, ali i šire. Osim vina, nevjerojatan pogled na plešivički „vinogradski“ amfiteatar jako lako ostavlja bez daha…

Gotovo svaki ozbiljan planinar u Hrvatskoj čuo je za Japetić. Prekrasan pogled na Jastrebarsko i okolna mjesta u kombinaciji s pitomim stazama i prekrasnom prirodom, pretvorili su Japetić u jedno od najdražih vikend destinacija brojnih planinara i svih ljubitelja prirode i aktivnog turizma. Japetić je najviši vrh Samoborskog gorja, a nalazi se na 879 m nadmorske visine. Nedaleko od vrha nalazi se Planinarski dom Žitnica u kojem se nalazi i idealno mjesto za gastro minute, a domaća hrana na svježem zraku nakon planinarenja idealna je nagrada. Japetić je uz to i omiljeno okupljalište paraglajdera.

Nove uzbudljive turističke priče emisije 'CoolTurist' pratite subotom na Novoj TV, propuštene epizode pogledajte besplatno na novatv.hr.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju