Ekipa emisije 'Zdravlje na kvadrat' donosi zanimljivosti o kortizolu i njegovoj ulozi u organizmu.

Znate li što je kortizol? Znate li koja je njegova uloga u našem organizmu? Riječ je o steroidnom hormonu koji se luči u kori nadbubrežne žlijezde. Najpoznatiji je kao hormon koji pomaže u regulaciji stresa.

Pročitajte nekoliko zanimljivosti o kortizolu i njegovoj ulozi u našem organizmu:

1. Receptori za kortizol nalaze se na gotovo svakoj stanici organizma. Preko tih receptora kortizol povećava razinu šećera u krvi, regulira promet natrija i tekućine u organizmu, djeluje na imunitet, upalne procese i kognitivne funkcije u organizmu.

2. Kortizol se često veže uz odgovor organizma na stanje stresa. On podiže organizam na veću energetsku razinu. Kada povećana razina stresa nestane, kortizol se vraća na svoju normalnu razinu.

3. Preslabo ili prejako lučenje kortizola može uzrokovati poremećaje u organizmu. Dijagnostika se obavlja dnevnim promatranjem razine kortizola u ljudskom organizmu.

4. Najveće koncentracije kortizola su ujutro, a najniže oko pola noći.

5. Povećana sekrecija kortizola povezana je s tumorima hipofize ili nadbubrežne žlijezde. Liječenje je operativno i uspješna operacija dovodi do potpunog ozdravljenja.

6. Bolesti povezane sa smanjenom količinom kortizola su često autoimune bolesti nadbubrežne žlijezde, ali i pojedine bolesti hipofize. Liječenje se sastoji od nadoknade hormona kortizola.

7. Preporuke za održavanje normalne razine kortizola su sasvim jednostavne: duboko disanje i puno smijeha.

Nove poučne priče emisije 'Zdravlje na kvadrat' pratite subotom na Novoj TV, a nedjeljom na Domi TV. Propuštene epizode pogledajte besplatno na novatv.hr.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju