Više saznajte u ovotjednoj emisiji Informera.

 U nedostatku bilo kakve suvisle strategije porezna se politika nametnula kao strateška. Vlast gotovo isključivo porezima upravlja realnim sektorom i kroz njih nagrađuje ili guši ono što joj u nekom trenutku odgovara. Saznajte kako vlast tretira najbrže rastuću - kreativnu industriju.

Na ljestvici barijera koje ističe ona najpoznatija Doing business, kao najkritičnija točka javne administracije prozvana je procedura ishođenja građevinske dozvole. Procedura je komplicirana i zahtijeva dvostruko više vremena od zemalja koje su u vrhu učinkovitosti.

Posljednjih je tjedana zaredalo toliko afera da svaka pojedinačno uopće nije mogla doći do izražaja. Zapravo, afera bi moglo biti drugo ime za Hrvatsku. Unatoč tome, ulicama ne tutnje prosvjednici, nema pritisaka, birači se ponašaju kao da smo najuređenija i najbogatija država barem u regiji. Zašto nismo na ulicama, za Informer je otkrio sociolog Dražen Lalić.

Podaci o broju iseljenih toliko variraju ovisno o izvorima podataka, da je nemoguće sa stopostotnom sigurnošću znati koliko nas je doista manje. No, sa stopostotnom sigurnošću možemo ustvrditi da se, unatoč manjem broju Hrvata koji razne javne službe trebaju servisirati, broj zaposlenih u javnome sektoru ne smanjuje, štoviše - raste.

Na području Hrvatske svojedobno je bilo oko tisuću dvoraca i kurija. Očuvano ih je oko 180 i to najviše u sjeverozapadnome dijelu zemlje. Najočuvaniji su dvorci sagrađeni u 17. i 18. stoljeću, u doba kada je minula opasnost od turskih osvajanja. Tko o njima brine, brine li uopće, kakvi su potencijali i jesu li uopće iskorišteni, doznajte u ovotjednom Informeru.

'Informer' donosi više u ovotjednoj emisiji u subotu 02. veljače na Novoj TV i nedjelju 03. veljače na Doma TV-u. Propuštene epizode pogledajte besplatno na novatv.hr.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju