Odgovore na to pitanje donosi ekipa emisije 'Zdravlje na kvadrat'.

S nadolazećim vremenom temperature počinju rasti, a tako se i tijelo počinje više znojiti. Znojenje je normalan proces, ali može predstavljati problem onima koji pate od pretjeranog znojenja.

Prekomjerno znojenje predstavlja jedno od glavnih dermatoloških stanja koje narušava kvalitetu života dermatoloških bolesnika. Pacijenti koji pate od ovog poremećaja imaju veći broj žlijezda znojnica ili pak one rade prekomjerno. Moguća je i povećana aktivnost autonomnog živčanog sustava, a pretjerano znojenje se često javlja i u stanju emocionalne uzbuđenosti.

Najčešće se kod pacijenata primjete znojni dlanovi, što može predstavljati veliki problem u svakodnevnom životu prilikom rukovanja ili rada na računalu, ili pak pazusi koji na omiljenoj odjeći ostavljaju trag znoja.

Problem se najčešće prvi put javlja kod mlađih osoba između 14 i 25 godina starosti, dok je kod djece prekomjerno znojenje rijetkost, no javlja se kod 6% djece. Može postojati i genetska predispozicija, osobito kod osoba koje se pojačano znoje na dlanovima i tabanima.

Problem prekomjernog znojenja liječi se ovisno o lokalizaciji. Ako je riječ o pazusima, učinkoviti su pripravci koji u sebi sadrže aluminijeve soli koji se nanose navečer, sve dok pacijent ne primjeti pozitivnu promjenu. Druga opcija su injekcije botulinum toxina, odnosno botoksa, koje se ubrizgavaju u regiju pazuha, a mogu znatno poboljšati problem prekomjernog znojenja. Razdoblje djelovanja injekcije je od 6 do 12 mjeseci, a u svaku regiju se stavlja po 50 jedinica.

Postoji i opcija sistematskog liječenjenja lijekovima koje može imati nuspojave, a ako ništa drugo ne pomaže, nudi se i krajnje rješenje operativnog skidanja određenih nastavaka živaca. No, znojenje u menopauzi je sekundarno i događa se zbog pada hormona, a liječi se sređivanjem hormonskog statusa i uzimanjem zamjenske hormonalne terapije.

Iako je ustaljeno mišljenje da znoj ima neugodan miris, valja srušiti taj mit. Naime, znoj kao takav nema neugodan miris, njega stvaraju bakterije u dodiru s vlagom. Ako patite od pretjeranog znojenja, to se lučenje vidi samo klinički, a održavanjem redovite higijene možete spriječiti nastanak neugodnih mirisa.


Emisiju 'Zdravlje na kvadrat' pogledajte besplatno na novatv.hr

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju