Odgovore na to pitanje donosi ekipa emisije 'Zdravlje na kvadrat'.

Često u svakodnevnim raspravama, ali i u medijima možemo čuti kako treba izbjegavati ugljikohidrate jer su oni loši za naš organizam i uzrokuju debljanje. Je li to zaista tako, jesu li nam ugljikohidrati zbilja neprijatelji te koja je razlika između dobrih i loših ugljikohidrata?

Odgovor na pitanje treba li izbjegavati ugljikohidrate i debljaju li oni pomalo je služen. Naime, ugljikohidrati su kemijski spojevi od kojih organizam dobiva energiju. Prema kemijskom sastavu postoje različite vrste ugljikohidrata, a razlikujemo jednostavne i složene ugljikohidrate. No važno je zapamtiti da svaka namirnica koja je bogata ugljikohidratima može u nekakvim segmentima stvarati masne naslage ako se u organizam unose u prevelikim količinama.

Preporuča se unos ugljikohidrata iz voća i povrća, cjelovitih žitarica, mahunarki te namirnica koje sadrže mnogo škroba koji spada u polisaharide i djeluje na način da se postepeno oslobađa u organizmu i izaziva osjećaj sitosti.

Posljednjih godina popularne su dijete koje savjetuju potpuno izbacivanje ugljikohidrata iz prehrane, no izbjegavanje namirnica koje su bogate ugljikohidratima u konačnici nije dobro za organizam. Naime, iz ugljikohidrata organizam dobiva energiju koja je čovjeku potrebna tijekom cijelog dana, zbog čega je konzumacija ugljikohidrata vrlo važna.

Ugljikohidrate je prilično teško izbjegavati uzevši u obzir da se u njih ubrajaju škrob, šećer i vlakna. No bitan je odabir namirnica koje osim jednostavnih šećera sadržavaju i neke druge vrste poput dijetalnih vlakna i što više škroba, odnosno namirnica koja sadrže što više kvalitetnih ugljikohidrata.

Uvijek se savjetuje kombinacija nerafiniranih i rafiniranih ugljikohidrata, a posebno je važno pripaziti na količinu ugljikohidrata koja se unosi u organizam te na način pripreme namirnica. Ipak, kada je riječ o razlici između dobrih i loših ugljikohidrata, važno je pripaziti na unos bijelog brašna, peciva i šećera čiji je unos u organizam preporučljivo smanjiti.

Emisiju 'Zdravlje na kvadrat' pogledajte besplatno na novatv.hr

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju