Jesu li ugljikohidrati zaista loši za vaš organizam?
13.5.2018 / 09:10 / Zanimljivosti
Odgovore na to pitanje donosi ekipa emisije 'Zdravlje na kvadrat'.
![](http://image.dnevnik.hr/media/images/840x460/May2018/61501551-zdravljenakvadrat1205.jpg)
Često u svakodnevnim raspravama, ali i u medijima možemo čuti kako treba izbjegavati ugljikohidrate jer su oni loši za naš organizam i uzrokuju debljanje. Je li to zaista tako, jesu li nam ugljikohidrati zbilja neprijatelji te koja je razlika između dobrih i loših ugljikohidrata?
![](http://image.dnevnik.hr/media/images/840x460/May2018/61501553-zdravljenakvadrat1205.jpg)
Odgovor na pitanje treba li izbjegavati ugljikohidrate i debljaju li oni pomalo je služen. Naime, ugljikohidrati su kemijski spojevi od kojih organizam dobiva energiju. Prema kemijskom sastavu postoje različite vrste ugljikohidrata, a razlikujemo jednostavne i složene ugljikohidrate. No važno je zapamtiti da svaka namirnica koja je bogata ugljikohidratima može u nekakvim segmentima stvarati masne naslage ako se u organizam unose u prevelikim količinama.
![](http://image.dnevnik.hr/media/images/840x460/May2018/61501558-zdravljenakvadrat1205.jpg)
Preporuča se unos ugljikohidrata iz voća i povrća, cjelovitih žitarica, mahunarki te namirnica koje sadrže mnogo škroba koji spada u polisaharide i djeluje na način da se postepeno oslobađa u organizmu i izaziva osjećaj sitosti.
![](http://image.dnevnik.hr/media/images/840x460/May2018/61501554-zdravljenakvadrat1205.jpg)
Posljednjih godina popularne su dijete koje savjetuju potpuno izbacivanje ugljikohidrata iz prehrane, no izbjegavanje namirnica koje su bogate ugljikohidratima u konačnici nije dobro za organizam. Naime, iz ugljikohidrata organizam dobiva energiju koja je čovjeku potrebna tijekom cijelog dana, zbog čega je konzumacija ugljikohidrata vrlo važna.
![](http://image.dnevnik.hr/media/images/840x460/May2018/61501555-zdravljenakvadrat1205.jpg)
Ugljikohidrate je prilično teško izbjegavati uzevši u obzir da se u njih ubrajaju škrob, šećer i vlakna. No bitan je odabir namirnica koje osim jednostavnih šećera sadržavaju i neke druge vrste poput dijetalnih vlakna i što više škroba, odnosno namirnica koja sadrže što više kvalitetnih ugljikohidrata.
![](http://image.dnevnik.hr/media/images/840x460/May2018/61501557-zdravljenakvadrat1205.jpg)
Uvijek se savjetuje kombinacija nerafiniranih i rafiniranih ugljikohidrata, a posebno je važno pripaziti na količinu ugljikohidrata koja se unosi u organizam te na način pripreme namirnica. Ipak, kada je riječ o razlici između dobrih i loših ugljikohidrata, važno je pripaziti na unos bijelog brašna, peciva i šećera čiji je unos u organizam preporučljivo smanjiti.
![](http://image.dnevnik.hr/media/images/840x460/May2018/61501556-zdravljenakvadrat1205.jpg)
Emisiju 'Zdravlje na kvadrat' pogledajte besplatno na novatv.hr