Više doznajte u ovotjednoj emisiji!

Imala je status mega zvijezde, a onda se dogodio preokret. Mikrofon i visoke potpetice, često, zamijeni motikom, i dodaje - kako joj je umjesto french manikure draža ona s crnim ispod noktiju, jer obožava raditi na zemlji i sa zemljom. Kuha, zdravo se hrani, odlično rastegne domaće vučeno tijesto, a svoj je duševni mir pronašla u prirodi, pokraj rijeke Kupe. U ovotjednom Zdravlju na kvadrat, priču o zdravom životu ima Ivana Banfić.

U novoj epizodi Zdravlja na kvadrat govorit ćemo o jedinoj bakteriji koja može preživjeti u izrazito kiselom želučanom sadržaju, s vrlo malo kisika. Riječ je o bakteriji Helicobacter pylori. Otkrivena je, sada već davne 1982. godine, a 50 posto svjetske populacije inficirano je ovom bakterijom.

Gotovo svaka druga osoba na svijetu u sebi ima bakteriju Helicobacter pylori. Kod nekih se zbog te bakterije mogu javiti kronični gastritis, čir na želucu ili dvanaesniku, ali i druge bolesti. Kod liječenja se koristi kombinacija antibiotika, a uz njih bi trebalo uzimati i probiotik, koji održava ravnotežu crijevne mikrobiote. Preporuku - koje probiotike koristiti, pogledajte u novom izdanju emisije Zdravlje na kvadrat.

Tipičan primjer primjene HACCP sustava je povlačenje hrane s polica trgovačkih lanaca. To bi značilo da hrana nije dobra za ljudsku potrošnju. U ovotjednom Zdravlju na kvadrat donosimo odgovore što je zapravo HACCP sustav i kako se provodi?

Kašalj, glavobolja, povišena tjelesna temperatura, umor….Samo su neki od simptoma Koronavirusa. No iste simptome imat ćete ako Vas muče, recimo, sinusi. Covid-19 ili infekcija sinusa!? Kako ih možete razlikovati doznajte u novoj epizodi Zdravlja na kvadrat.

Zima ima svoje lijepe trenutke, ali, nažalost i one manje lijepe. Kada temperatura padne ispod ništice, dolazi do zaleđivanja ovlaženih površina te do klizanja i padanja, često uz prijelome kostiju. Kako izbjeći moguće padove, ali i lomove? Odgovore, u ovotjednom Zdravlju na kvadrat, ima primarijus Miroslav Buljan!

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju