Više doznajte u ovotjednoj emisiji!

Najčešća virusna spolno prenosiva bolest u Hrvatskoj je HPV, a potom bakterijska klamidija. 60% do 70% stanovnika Hrvatske ima neki tip HPV-a, ali ne nužno i simptome. U ovotjednom Zdravlju na kvadrat doznajte od kojih još spolnih bolesti stanovništvo Hrvatske najviše obolijeva, koje su rizične skupine i može li ne liječenje takvih bolesti dovesti do neplodnosti muškaraca i žena?

Akutni bronhitis je akutna infekcija dušnika i bronha uzrokovana najčešće virusima. Pojavljuje se u hladnijim danima, a najviše obolijevaju mala djeca. Bolest traje kratko i rijetko se komplicira. Liječenje antibioticima nije potrebno, iako se često provodi. U novoj epizodi Zdravlja na kvadrat doznajte više o akutnom bronhitisu!

Karcinom usne šupljine jedan je od najčešćih karcinoma glave i vrata. Iako je lokaliziran u regiji koja je dostupna pregledu golim okom i može ga se otkriti vrlo rano, to se najčešće ne događa. U najvećem broju slučajeva karcinom usne šupljine otkriva se u uznapredovalom stadiju. Što onda napraviti, doznajte u ovotjednom Zdravlju na kvadrat!

Većini roditelja nije potrebno reći da su infekcije srednjeg uha jedna od najčešćih bolesti kod dojenčadi i male djece. Do dobi od 3 godine 70% djece barem jednom preboli upalu uha. Do dobi od 7 godina taj broj skače na 90%. No upala uha česta je i kod starijih osoba. Više o ovoj temi u Zdravlju na kvadrat objasnit će doc. Lana Kovač, specijalistica otorinolaringologije.

HACCP sustav preventivni je sustav za osiguranje zdravstvene ispravnosti hrane te smanjenje rizika od trovanja. U ovotjednom Zdravlju na kvadrat posjetili smo Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije u Velikoj Gorici, gdje se taj sustav uvodi u objektima koji posluju s hranom.

Vježbanje pozitivno utječe na naše psihičko i fizičko zdravlje te smanjuje rizik od bolesti. Većina ljudi ne vježba dovoljno, a samim time povećava rizik za svoje zdravlje. Kako izabrati pravi oblik tjelovježbe i kako se motivirati, u ovotjednom Zdravlju na kvadrat ispričat će nam fitness trenerica Nikolina Milković.

Već su stari Grci, prije više od 2500 godina ukazali na povezanost i utjecaj prirode i ljudskog zdravlja. Pojam meteoropatije označava poteškoće povezane s vremenskim promjenama. Simptomi meteoropatije obično se javljaju 24 do 48 sati prije promjene vremena, traju dan ili dva i prolaze, ili se povuku! Kada? Doznajte u ovotjednom Zdravlju na kvadrat od psihologinje Lee Maričić.

Emisiju "Zdravlje na kvadrat" pratite subotom u jutarnjem terminu na Novoj TV! Propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju