Zoran Milanović, koji je vođenje predsjedništva SDP-a prošli tjedan prepustio potpredsjednici Milanki Opačić, sutra bi, kako doznaje reporterka Nove TV Tatjana Krajač, trebao doći na sjednicu Glavnog odbora i kratko se obratiti članovima, a potom napustiti sjednicu i pustiti Odbor da odradi svoj posao. Gošća Dnevnika Nove TV bila je Romana Jerković, predsjednica Glavnog odbora SDP-a.

1. Osim samog izbornog procesa, na Glavnom odboru bi moglo biti i drugih tema. Kojih to?

Kao što znate, što na moju adresu što na adrese članova i članica Glavnog odbora, stiglo je nekoliko zahtjeva. Ti zahtjevi su vezani za propitivanje odluke Glavnog odbora o raspuštanju nekih organizacija, npr. Splita ili o iščlanjenju nekih osoba iz stranke, konkretno Aleksandre Kolarić. Moram reći da nije uobičajeno članice i članovi Glavnog odbora propituju konačne odluke Statutarne komisije. To doista nije uobičajeno. Na neki način bismo prekršili proceduru. Međutim, s druge strane, nije mi drago da nas se proziva da smo nedemokratska stranka i da nismo u stanju otvoreno porazgovarati o nekim stvarima. Ali i procedura je demokracija. Dakle, da se vratim na vaše pitanje hoćemo li sutra raspravljati o još nekim temema izvan onih koje su predviđene mogu vam samo reći da ukoliko članice i članovi Glavnog odbora budu željeli o tome raspravljati, da se ja tome neću protiviti.
2. Isto tako, spominjala se mogućnost da se radi analiza izbornih rezultata koji je za SDP i Narodnu koaliciju bio loš. Očekujete li sutra otvaranje i te rasprave i je li trenutak za analiziranje izbornih rezultata?


Apsolutno. Bilo bi potpuno nelogično da se na prvoj sjednici Glavnog odbora ne raspravlja o toj iznimno važnoj temi. Da je na bilo koji način preskočimo. Kako ćemo donijeti važne zaključke, važne i za budućnost stranke, ako ne otvorimo raspravu o onome što stvarno jest izborni neuspjeh i ako ne donesemo nekakve važne zaključke? To je iznimno važno za budućnost stranke.
3. Sutra bi mogli očekivati i neke nove najave kandidatura za predsjednika stranke. Očekujete li da će toga biti više? Sada već ima 5 najavljenih. Koliko kandidata za predsjednika očekujete?


Ima dosta kandidata, ali mi smo i velika i demokratska stranka. Vjerujem da će sutra još neki kolegice i kolege istaknuti svoje kandidature. Mislim da će među njima biti i dvije kolegice, što mi je iznimno važno. Ono što vjerujem je da će članice i članovi SDP-a na koncu od svih njih, u tom mnoštvu kandidata, izabrati onoga koji će biti najbolji. Ne samo za SDP, već i za Hrvatsku.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju