Donosimo vam tri korisne pregovaračke lekcije iz filma „Prijevara“.

Film 'Prijevara' prati život Roberta Millera, tajkuna fonda za osiguranje. On očajnički pokušava završiti prodaju svoje kompanije prije nego se dozna istina o njegovim mutnim poslovima. 

Jim Camp, osnivač i voditelj 'Camp pregovaračkog instituta', donio je par zanimljivih zaključaka na temelju ovog filma koji bi vam mogli biti korisni. Što napraviti kada osoba s kojom pregovarate otkaže sastanak ili se ne pojavi, kao što je Mayfield radio Milleru u filmu? Camp je za Forbes magazin istaknuo bitne stvari koje trebamo imati na umu kako bi uspješno riješili taj problem.

1. Ne pokazujte koliko vam je stalo
Miller ima razlog zašto prodaju želi završiti što je prije moguće. Iako je uspio preživjeti reviziju, njegova kopmanija vrijedi $400 milijuna manje nego što on tvrdi da vrijedi. Miller i njegov tim došli su na vrijeme na ugovoren sastanak vezan za potpisivanje papirologije oko prodaje. Ubrzo su obaviješteni kako će Mayfield kasniti, a Miller je odlučio otkazati svoje privatne obaveze i čekati ga. Nakon dva sata čekanja dobio je informaciju kako Mayfield neće doći.

Kada smo u žurbi gubimo fokus i kontrolu. Millerov očaj, frustracija i bijes je itakako vidljiv. Camp savjetuje svojim klijentima da se uvijek ponašaju kao da im predmet pregovora ništa ne znači. Bilo bi bolje da je Miller odmah napustio sastanak kad je obaviješten da će Mayfield kasniti. Time je mogao ostaviti prostora Mayfieldu da pomisli kako ima drugog kupca koji je jednako spreman na kupovinu. On je ostao i čekao, time je pokazao koliko mu je ta prodaja bitna i jedini poslovni potez koji ima.

2. Taktički potezi
Neočekivana promjena osobe koja bi trebala voditi pregovore često je taktika. Time se nastoji  drugu stranu iznenaditi i natjerati da kaže više nego što bi trabali reći.

Iako se komunicira kako novi pregovarač može donjeti finalnu odluku i sklopiti dogovor, to često nije slučaj. Naime, ako ta nova osoba nema ovlaštenje donositi finalne odluke, onda je druga strana dobila sve potrebne informacije i dodatno vrijeme da analizira i potencijalno iskoristi nove informacije.

4. Prihvatite ispriku
Nepredviđene i hitne situacije se događaju i iskrena osoba s kojom smo u pregovorima bi trebala osobno nazvati i ispričati se zbog istog. Ukoliko to ne napravi reagirajte na situaciju bez oklijevanja. Camp savjetuje da bi trebali biti dovoljno jaki i reči: „ Recite mi ako ne želite ove pregovore“. 

Camp zaključuje kako je film 'Prijevara' je odličan primjer kako se ne ponašati na pregovorima ako se druga strana ne pojavi. Miller je lik koji ne može kontrolirati svoje emocije i upravo to bi nam trebala biti dobra lekcija što ne raditi.

Richarda Gere
bio je nominiran za Zlatni Globus, u kategoriji najbolje izvedbe, a Nate Parker osvojio je nagradu na Black Reel-u, za najboljeg mladog glumca.

Može li se pobjeći od prijevare i izbjeći kaznu doznajte u filmu 'Prijevara' u srijedu navečer na Novoj TV.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju