Treće priznanje ove godine!

 Prilog o troski u Dugom Ratu s kojima se mještani bore već desetljećima Ani Malbaši, reporterki ''Provjerenog'' donio je nagradu HND-a ''Velebitska degenija'' za najbolji novinarski rad o zaštiti okoliša.
Ana Malbaša uspjela je objasniti ekološki, zdravstveni ali i ekonomski aspekt ove priče. Štetan utjecaj troske na okoliš i to putem zraka, tla, ali i mora narušio je ne samo eko-sustav već i kvalitetu života i zdravlje građana. Ono što je uslijedilo nakon same priče su neovisne analize koje su pokazale premašene vrijednosti četiri spoja opasna za zdravlje. Potom su se javili i bivši radnici koji su potvrdili da se umjesto sanacije, godinama vršila eksploatacija sirovine vrijedna milijune.

''Primiti dvije nagrade HND-a u jednoj godini iznimna je čast. Neizmjerno sa sretna što struka prepoznaje ne samo moj rad, već i rad mojih kolega u emisiji Provjereno. Sjećam se dobro koliko smo se snimatelj Peća Moskaljov i ja dali u ovu reportažu. Dotakle su nas priče stanovnika Dugog rata koji godinama žive uz gomile nezaštićene i nesanirane troske na prostoru bivše tvornice ferolegura. Istaknula bih profesoricu engleskog jezika koja se hrabro suprotstavila stranim vlasnicima zemljišta jer trosku nisu sanirali, a trebali su odavno. Bivši radnici su pred našim kamerama progovorili i o nedozvoljenoj eksploataciji vrijedne sirovine ferokrom. Njihova svjedočanstva, briga i očaj došli su i do odgovornih, pa je nakon emitiranja reportaže došlo i do bitnih pomaka prema sanaciji. Ovu nagradu posvećujem upravo tim stanovnicima Dugog rata koji su ustali i na sav glas rekli da je dosta nebrige o okolišu i uništavanja zdravlja ljudi radi profita pojedinaca'', rekla je Ana Malbaša nakon osvojene nagrade.

Nagrada "Velebitska degenija" utemeljena je 1998. godine. Dodjeljuje se u četiri kategorije - za najbolje novinarske radove s područja zaštite okoliša u tisku i na internetu, na radiju i televiziji te za fotografiju.

Ani Malbaši ovo je treće priznanje ove godine. Dobitnica je nagrade HND-a Marija Jurić Zagorka za televizijsko novinarstvo, a primila je i posebno priznanje Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata za istraživačko novinarstvo u medicini s osobitim doprinosom za prava pacijenata.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju