"Zdravstvo, uz obrazovanje, je zaista temelj za bolje društvo"

Reporterka informativnog programa Nove TV, Martina Bolšec Oblak, ovogodišnja je dobitnica nagrade Hrvatske liječničke komore za promicanje ugleda hrvatskih liječnika i liječničke profesije u javnosti. Tijekom 2022. kontinuirano je izvještavala o temama vezanim uz zdravstvo. Reportaže koje je snimala za Novu TV bavile su se reformom zdravstva, problemima liječničke profesije, problemima s listama čekanja, stanjem zdravlja nacije te situacijom s pandemijom, novim varijantama virusa i cijepljenjem protiv koronavirusa. U svojim reportažama o pandemiji, za sugovornike je birala predstavnike liječničke profesije kako bi se javnosti prezentirale stručne, objektivne i točne informacije.

"Naravno da je velika čast primiti nagradu, a pogotovo kada dolazi od struke čiji sektor pratim. Ovo je druga godina za redom da ovakvo priznanje dolazi baš na Novu TV, i mislim da to najbolje pokazuje kako i koliko pozicioniramo zdravstvene teme u našem Dnevniku. Nerijetko nam se javljaju gledatelji, s nekim problemom ili pohvalom za zdravstveni sustav, i puno puta se stvari u sustavu mijenjaju baš tada, kada dođu u fokus javnosti. Zdravstvo, uz obrazovanje, je zaista temelj za bolje društvo, jer se tiče baš svakog od nas. Svatko će u nekom trenu zatrebati medicinsku pomoć, i zato o tim temama nastavljamo izvještavati i u 2023. godini.", izjavila je Martina Bolšec Oblak.

Hrvatska liječnička komora svoje godišnje nagrade dodjeljuje profesionalcima koji su svojim stručnim, znanstvenim te javnim i društvenim djelovanjem doprinijeli unapređenju hrvatskog liječništva i liječničke profesije, a sama dodjela održala se u subotu 10. prosinca.

Dobitnik godišnje nagrade HLK-a za najzapaženije stručno ostvarenje u 2022. godini je radiolog dr.sc. Luka Novosel iz KBC-a Sestre milosrdnice, koji je tijekom 2022. započeo rutinsku primjenu četiriju interventnih radioloških zahvata, od kojih je većina po prvi put u Hrvatskoj napravljena upravo u ovoj godini. Primjenom metode kreiranja arterijsko-venske fistule za hemodijalizu endovaskularnim putem, mehaničkom trombektomijom kod plućne embolije u visokorizičnih pacijenata te uvođenjem metoda krioablacije tumora i elektroporacije jetrenih metastaza značajno je pridonio kvaliteti liječenja bolesnika, unaprijedio hrvatsku medicinu i svrstao je uz bok svjetskih standarda dobre kliničke prakse.

Dobitnici nagrade HLK-a za znanstveni doprinos unaprjeđenju liječničke struke su izv. prof. prim. dr. sc. Josipa Radić u kategoriji znanstvenika starijih od 40 godina i liječnik Andrija Matetić u kategoriji znanstvenika mlađih od 40 godina.

Nagradu za iznimno djelovanje u zaštiti prava liječnika te promicanju interesa hrvatskog liječništva u 2022. dobio je liječnik Marin Smilović.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju