Čorkalo je osvojio nagradu Hrvatskog novinarskog društva za najbolji novinarski rad o zaštiti okoliša „Velebitska degenija“

Prilogom o odlagalištu otpada Barutana u Jasenovcu, kojim je ukazao na brojne nepravilnosti, Ivan Čorkalo reporter 'Provjerenog' osvojio je nagradu HND-a „Velebitska degenija“ za najbolji novinarski rad o zaštiti okoliša u 2016. godini.

Prilog je nastao u listopadu prošle godine kada je u redakciju 'Provjerenog' stiglo uznemirujuće anonimno pismo stanovnika Jasenovca u kojem su izrazili zabrinutost zbog lokalnog smetlišta s kojeg se svakodnevno širi nesnosan smrad, a sumnjali su i na nedozvoljeno odlaganje medicinskog i kemijskog otpada. Nakon prikazivanja priloga u 'Provjerenom', reagirale su nadležne institucije koje su utvrdile kako u radu tvrtke Komunalni servisi Jasenovac, koja upravlja odlagalištem, postoje brojne nepravilnosti. Po po sudskom postupku odgovorne osobe su proglašene krivima, a ukinut im je i dio dozvole za gospodarenje otpadom.

U priču oko odlagališta otpada u Jasenovcu uložili smo puno truda, a kada je struka odabere kao najbolju, onda to ima posebnu težinu i vrijednost. Ono što me dodatno veseli je to što je Provjereno po nebrojeni put potaklo institucije da rade svoj posao. Bio sam jučer u Jasenovcu i osobno se uvjerio da odlagalište izgleda potpuno drugačije, nema više neugodnog mirisa i građani koji žive u blizini mogu slobodno otvoriti prozore. Ovime smo dokazali da se takvi problemi mogu rješavati, no nažalost, na lokalnoj razini očito ne postoji dovoljna količina svijesti i savjesti“, rekao je Ivan Čorkalo.


Cijeli prilog pogledajte na http://bit.ly/2qR8zAa.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju