Ekipa 'Zdravlja na kvadrat' otkriva što je zapravo celulit i je li ga se moguće zauvijek riješiti?

Celulit je vječna borba žena svih dobi, veličina i oblika, pogotovo u ljetno doba godine kada boravimo na plažama u kupaćim kostimima. Devet od deset žena u prosjeku suočava se s problemom celulita, a rješenja za njega postoje, no važan je sustavni pristup. Veliku ulogu, između ostalog, igraju i financijske mogućnosti jer je potrebno napraviti više tretmana bilo koje vrste da bi se postigli vidljivi i zadovoljavajući rezultati.

Postoje razne vrste anticelulitnih masaža – od onih ručnih do danas popularne maderoterapije. Uz njih, postoje i terapije različitim svjetlosnim valovima i laserima, a slabiji učinak među tretmanima imaju oni u obliku krema, losiona ili masti. No, nakon bilo koje vrste terapije, postavlja se pitanje o mogućem povratku celulita. Naime, ako živite nepravilnim načinom života i imate takvu genetsku podlogu da ste skloni nastanku celulita, on će se nakon terapije vratiti u nekom omjeru.

Celulit je zapravo pod kožom nagomilana masnoća koja oslabljuje vezivno tkivo koje povezuje kožu s mišićimai na taj način stvara neravnine na koži. Kod muškaraca se masnoća raspoređuje gusto nalik mreži, dok se kod žena distribuira u vertikalne slojeve koji su skloniji neravninama. Celulit stoga najčešće i nastaje u dijelovima tijela u kojima žene imaju više masti, poput donjeg dijela trbuha, stražnjice i bedara. Problem celulita dakle mnogo je češći kod žena. Istraživanja su pokazala da muškarci bolje oksidiraju masno tkivo od žena, a na to vjerojatno najviše utječu hormoni, posebice estrogen.

Međutim, količina i uočljivost celulita nisu toliko povezani s tijelesnom težinom koliko s tijelesnim nasljeđem. Osim nasljeđa, važan je i način života koji uvelike može utjecati na razvoj celulita. Sjedilački način života i nedostatak kretanja također utječu na njegovu pojavu. Prehrana koja uključuje mnogo ugljikohidrata i manjak proteina i vlakana te voća i povrća svakako pridonosi debljanju i nastanku masnog tkiva. Osim raznih tretmana, važan faktor u borbi protiv celulita jest uključivanje Omega 3 masnih kiselina u prehranu, a uravnotežena i pravilna prehrana sama po sebi pomaže u topljenju masnih naslaga. Ako tome dodamo i redovitu tjelesnu aktivnost – ne samo kroz dva do tri ljetna mjeseca, već kroz cijelu godinu – onda je više od pola bitke protiv celulita već dobiveno.
 

Emisiju 'Zdravlje na kvadrat' pogledajte besplatno na novatv.hr

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju