Sud presudio: to što radi je protuzakonito

Sjećate se načelnika Čeminca kojemu nitko ne može stati na kraj? Koji je svojim poljoprivrednicima nametnuo najveće komunalne naknade u zemlji, čiji su sinovi i to s prosječnim plaćama, u godini dana kupili četiri stana u Osijeku, a kredite im subvencionira općina na čelu koje je tata. Kojeg smo uhvatili kako u privatne svrhe vozi auto komunalnog poduzeća. E, taj načelnik je svojim mještanima naplaćivao porez za vožnju kombajnom ili traktorom po seoskom putu.

Svi su se nad tim nevjerojatnim i suludim odlukama čudili i načuđavali, ali načelnik se uglavnom provlačio. Sve do sada. Ovih je dana sud jasno i glasno rekao - ne može.

Porez je nezakonit! Tu je odluku donio visoki upravni sud. Nema žalbe oko toga. Odluka je konačna. Prva pobjeda mještana Čeminca nad načelnikom koji im kako kažu, svojim potezima godinama zagorčava život.

Tko vozi traktor ili kombajn po čak i po poljskom putu - mora platiti porez! Cifre su u pojedinačnim slučajevima od nekoliko desetaka pa i stotine tisuća kuna kazni.

Općina Čeminac i njezin načelnik koji su već dvije godine u žiži javnosti, poznati su ne samo po činjenici da mještani muku muče s načelnikom koji ih ignorira, već i po tome što plaćaju najveću komunalnu naknadu u zemlju u okolici. A posljednje dvije godine kao i općina koja je odlučila oporezovati sva motorna vozila koja se voze po putevima kojima je vlasnik općina.

Niti jedna susjedna općina takav namet nema. Tu naknadu nisu plaćali samo mještani, nego tvrdi Milenko Jumić, i bilo koji vlasnik gospodarskog motornog vozila koje se zatekne na putu u vlasništvu općine.


''Onda zašto plaćamo registracije to nikome nije palo na pamet, u općini Kneževi vinogradi, svi se čude što je ovo'', kaže Jumić.

Visoki upravni sud u Zagrebu odlučio je sljedeće: taj je porez nezakonit. Načelnik telefonski poručuje da sudsku odluku nije dobio, ali da citiram''uvijek sve radi po zakonu, pa će tako poštovati i svaku odluku suda''. Dan kasnije, nakon pročitane presude - na pitanje hoće li naplaćeni novac vratiti kaže: ''Nigdje ne piše da se primjenjuje retrogradno''.

Ne samo da je naplaćivao nezakonit porez, već je također protuzakonito naplaćivana i kazna svima onima koji porez nisu željeli platiti. Ovrhe su bile redovite.

Načelnik priznaje da je bilo grešaka, više u formulaciji pravilnika. Samu ideju i dalje smatra sjajnom. I dok svi drugi načelnici drže ovakve namete suludim, kontraproduktivnim i na kraju nezakonitim - on i dalje ustraje i ne odustaje.

Mještani su svjesni su svega, da je dobivena samo jedna runda, a da bitka i dalje traje. Pravilnik koji mu je proglašen nezakonitim - načelnik Pinjuh - namjerava doraditi, ali od naplate i dalje ne misli odustati.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju