Područje opasano zidom i žicom, u blokadi je već 12 godina.

Vodimo vas na mjesto gdje hrvatska kamera nije bila godinama, na granicu između Izraela i pojasa Gaze. Zovu ga najvećim otvorenim zatvorom na svijetu, jer rijetko tko može iz Gaze otići ili vratiti se tamo. Područje opasano zidom i žicom, u blokadi je već 12 godina. Od prošle godine svakoga se petka, stotine ljudi zalijeće na granicu, tražeći slobodu za Palestinu. Unatoč učestalim upozorenjima, gumenim mecima, oni ne staju. A potom krenu snajperski hici. Nakon toga slijedi odmazda Hamasa na Izrael. Civilne žrtve stradavaju na obje strane.

U pojasu Gaze pod palestinskom samoupravom trenutačno živi oko 2 milijuna ljudi. Svi oni - na površini manjoj od one otoka Krka. To čini Gazu jednim od najgušće naseljenih mjesta na svijetu i to većinom izbjeglicama - s prostora koji je sada dio izraelskog teritorija.

Dvanaestu godinu su pod potpunom blokadom, u okruženju. Žive uglavnom od humanitarne pomoći.


 

Nasilje i krvoprolića na obje strane više rijetko tko i broji. Ratovi i sukobi na ovom prostoru postali su dio uobičajenih novosti s Istoka. Malo se tko obazire jer traju već godinama. Analitičari će reći da situacija nije crno-bijela. No dok će političari, geostratezi i vojska uvijek imati svoje opravdane razloge - gubitak ljudskih života i tisuće uništenih sudbina, nekako ne stanu u istu rečenicu s izlikama, opravdanjima i višim ciljevima.

Propuštenu epizodu pogledajte besplatno na novatv.hr

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju