'Provjereno' donosi priču o noćnoj mori svakog muškarca i istražuje razgovaraju li liječnici dovoljno sa svojim pacijentima!

Nakon što je primijetio bolne kvržice na spolovilu, Željku Nosiću, 57-godišnjem umjetniku iz Zagreba, prije dvije godine dijagnosticirana je Peyronijeva bolest. Nakon neuspjelih tretmana injekcijama, koje su mu trebale ublažiti bolne i neugodne simptome, u rujnu 2015. na savjet liječnika podvrgnuo se operativnom zahvatu. No, tada mu se dogodilo ono što je vjerojatno noćna mora svakog muškarca: išao je na zahvat koji mu je trebao pomoći, a vratio se – bez pola spolnog organa. Željko je svoj slučaj odlučio ispričati za magazin 'Provjereno'.



Peyronijeva bolest poznata je, no o njoj, kao i muškom zdravlju općenito, rijetko se priča. Kada mu je liječnik obznanio da će kvržice ipak morati odstraniti kirurški, nije ga upozorio kakve će to posljedice imati, kaže Željko, jer u tom slučaju na operaciju ne bi bio pristao. Nakon što su rane od operacije zacijelile i kada se prvi put pogledao, ostao je u šoku – njegovo je spolovilo bilo manje za 6 do 7 centimetara. Odgovore na pitanja gdje je nastao problem i zašto ga nitko nije upozorio na posljedice operacije, od liječnika nije dobio. Tražio je i očitovanje Hrvatske liječničke komore gdje mu je rečeno da je sve bilo po pravilima struke. No, Željko je i dalje uvjeren da operacija nije bila izvedena ispravno, a to planira i dokazati na sudu.



Da je važno da liječnici razgovaraju sa svojim pacijentima o posljedicama terapije potvrdila je doc.dr.sc. Marijana Braš, psihijatrica KBC-a Zagreb. „Komunikacija je u medicini toliko bitna da je obvezni predmet i važan dio edukacije: kako razgovarati o dijagnozi, terapiji, posljedicama… Danas se smatra jednom od četiri temeljne vještine doktora. Sve se više o tome govori u našim komorama, ali ima onih koji imaju otpor prema tome ili to uopće ne rade“, objašnjava.



Je li Željko uspio riješiti svoj problem, saznajte u večerašnjoj emisiji 'Provjereno' koja je na rasporedu u 22.15 na Novoj TV, a propuštene epizode pogledajte besplatno na novatv.hr



Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju