Neobjavljene fotografije iz mladosti, kako je zaradio svoj prvi milijun... Brojne manje poznate detalje iz života istražio je Vlado Boban koji je svojedobno, postavljajući pitanja koja se Mamiću nisu svidjela, i sam postao meta Mamićeva ispada.

 Baš kako pjesma kaže, mnogi ga ne vole... Nerijetko se čuje "Mamiću cigane"... A on u svojem tonu odgovara:

"'Nek vam Bog oprosti, ne znate što činite, gadovi!''

Jer Zdravko Mamić, kao i kada prodaje igrače, uvijek vidi dva koraka unaprijed.

"To je njihov mračni plan, bacit hrvatskog čovjeka na koljena i stvaranje velike Srbije!"

Htio ne htio, bez mikrofona ne može.

''Vidjeli ste da mi je pomogla i korizma i šutnja, iako vi meni strašno falite.''

''Ovo je škola u koju je išao u osnovnu. Tu je završio prvih pet razreda prije nego što je s obitelji preselio u Sesvete. Zanimljivo da je u klupi sjedio s Mirom Beljanom, to mu je bio najbolji prijatelj tada. A Beljan je bio naš poznati sudac u HNL-u 90-ih...'' Znači, još od malih nogu bio je dobar sa sucima?" ''Ha ha...da baš tako...'', priča novinar iz Bjelovara Damir Župan ispred osnovne škole koju je pohađao Zdravko Mamić.

Miroslav Bajec prijatelj je sa Zdravkom Mamićem još od djetinstva.

"On je mom sinu Bruni krsni kum. Ispričavam se svekolikom pučanstvu na obleki... Modni detalji nisu primjereni ovom vremenu, ali tako se nosilo nekad", kaže Miroslav i pokazuje fotografije sa Zdravkom prije 30 godina.

I nosilo i živjelo. Jer je i Zdravko Mamić krenuo u život u vremenima kada je ''Bog hodao po zemlji'' – kako se pričalo za kraj 70-ih i 80-e u Jugoslaviji.

"Već tada su krenule priče o Zdravku Mamiću – kako je uspio, kako je produktivan... No, niko nije mogao reći zašto. On ima taj duh, ima nešto...", prisjeća se novinar Damir Župan.

"Bio je trgovački putnik za neku plastiku... pa je švercao traperice... ali on je i u bivšem sistemu poznavao bitne ljude i kad nije bio financijski jak", govori prijatelj iz djetinjstva Nikola Hoftman.

"Bio je dobar nogometaš."

Današnji vladar hrvatskog nogometa krenuo se vrlo rano družiti s loptom.

''Ovdje, na ovom terenu u Ždralovima počeo je igrati nogomet... Doduše, nije bio registriran...'', priča Župan.

"Treba reći da je i Zdravko Mamić bio dobar nogometaš. Igrao je u mlađim kategorijama Dinama, bio je kapetan pionira", prisjetio se bivši dopredsjednik HNS-a i odvjetnik Ivan Brleković.

Ipak, lopta je brzo pala u drugi plan. Prvi plan postao mu je silno talentirani stariji brat Stojan s kojim je mlađi Zdravko već išao po pregovorima.

"On je već tada vodio brata kao menadžer, s 20 godina."

I tu je već vrlo rano počeo razvijati glumačke tehnike pridobijanja dojma i impresioniranja poslovnih suradnika.

"Tek kad sam ga upoznao... Imao je potrebu da mi se približi i da primim njegova Stojka u Dinamo i onda će kleknut i zaplakat... I kad on zapne, onda se dogodi", kaže Miroslav Ćiro Blažević.

Početkom 80-ih, s tek 22 godine, počeo je pucati vrlo visoko.

"On je u to vrijeme preda mnom i Židakom rekao: 'Jeb** direktorsku funkciju, ja ću biti vlasnik Dinama.' Mi smo se smijali. Ali već tada imao je viziju da će biti vlasnik", prisjetio se Ćiro.

I dan-danas smiju se najistaknutiji Bad Blue Boysi kada Zdravko Mamić tvrdi da je bio jedan od vođa navijača.

''Nije bio vođa, nikakav vođa'', tvrdi Darko Zlodi, legendardni Dinamov navijač i hrvatski branitelj koji je prošao pakao vukovarskih logora.

''On je putovao osobnim vozilom, išao je po hotelima... mi vlakom za Sarajevo, Beograd, Novi Sad'', priča Zlodi.


Sumnive privatizacije i ulazak u Dinamo

Početak rata donio je i gardističku odoru na Mamića. Doduše, 1992. je konačno, nakon dugo šuljanja oko kluba, dobio i funkciju – postao je direktor.

"Oni, kumovi, ušli su u klub i privatizirali ga – Ćiro i Zdravko Mamić, kad je bila pretvorba iz HAŠK-a u Croatiju", priča Zlodi.

Iste je godine ušao i u Upravni odbor Česme. Tvrtka koja je 1992. imala oko 1200 zaposlenih ubrzo je preoblikovana u dioničko društvo. Oslobođen je nakon, kako su mnogi bili uvjereni, sumnjiva kupovanja dionica. Tvrtka je već nakon nekoliko godina pala na 600 zaposlenih.

Zdravko Mamić je od '92. do '95. bio u Upravnom odboru Česme, nakon toga u Nadzornom odboru. Ovaj gigant drvne industrije postao je jedan od simbola sumnjive privatizacije u Hrvatskoj. I Zdravku Mamiću se sudilo zbog sumnjive privatizacije, no nikada ništa nije dokazano. Sud je ustvrdio da se privatizacija odvila sukladno zakonima.

Bjelovarcima je pak Zdravko Mamić bio pozitivan lik privatizacije Česme.

"Da, to mogu potvrditi 100 posto. I to mogu radnici potvrditi. Iverica je radila, bez posla nisu ostali. On je u Iverici imao udio s Ćirom", kaže novinar Damir Župan.

Mamićeva izjava ''Poštuj ruku koja te hrani'' pokazatelj je koliko je Mamić shvatio onu da unatoč uvjerenjima treba biti blizak bilo kojoj vlasti. Tako je veliki navijač Dinama, kao i Ćiro Blažević, brzo prihvatio promjenu imena po naredbi Pantovčaka.

"Ja sam bio dopredsjednik navijačkog kluba i išao sam u prostorije i razgovarao s njim. On je već imao i prije promjene imena zastavicu od Croatije. Još nije bilo ni pravno riješeno", prisjeća se Zlodi.

Težak udarac za Mamićev uspon dogodio se 1994. godine. Nakon utakmice Auxerre – Dinamo modri su izbačeni iz Europe. Navodno je fizički nasrnuo na delegata utakmice.

"Ne, ne... To nije istina. Mi smo imali sreću, već je tada bio direktor kluba, napravio je grublji eksces. Sva sreća da je njegova rodica rekla da je navijač, jer da je Mamić tada bio okarakteriziran kao direktor, onda bi nas kaznilo 100 godina", kaže Ćiro.

U drugoj polovici 90-ih Mamić je bio daleko od voljenog kluba, ali nikad bliže novinarskim redakcijama koje su krajem 90-ih odigrale bitnu ulogu u oblikovanju javnog mnijenja o njemu i povratku u klub –zanat ispečen od Ćire.

"Sjećam se kad su Canjugu mijenjali, bio je Ognjen Naglić. Mislimo da bi Mamić trebao ući u Predsjedništvo. Skupština ga je prihvatila i to je bio njegov početak", priča Ćiro.

 

Milijunski transferi i optužnice

Početak ulaska u milijune koji su se krenuli okretati bio je transfer Boška Balabana u Aston Villu. Nakon prodaje Balabana agencija je počela raditi naveliko. 2003. je postao i dopredsjednik drugoligaša Bjelovara. Bjelovar nije stajao dobro. Mamić je odmah prebacio pet igrača iz svoje agencije u Bjelovar.

Ubrzo je shvatio da je "El Dorado" ulaganje u mlade igrače pionirskih i kadetskih uzrasta. Tipičan primjer bio je Mateo Kovačić, koji je već s 11 godina bio jednom nogom u Interu iz Milana.

"Nisam u životu vidio čovjeka s toliko energije i snage da se to organizira. Taj dolazak, ne samo njegov dolazak iz Austrije, nego cijele familije, mi smo to organizirali. Za 48 sati. Došao je kao klinac, a na kraju ga je, 6-7 godina kasnije, prodao za 13 milijuna eura. To malo tko ima", kaže bivši dopredsjednik HNS-a i odvjetnik Ivan Brleković.

Druga strana medalje bili su oni koji nisu bili na istoj valnoj duljini s Mamićevim prohtjevima. Jedan od tih bio je Robert Murić.

''Bilo je tu raznoraznih prijetnji. Iščupat ću ti grkljan i tako...'', priča Robertov otac Branko.

S rastom bankovnog računa sve su ga više počela okruživati "kopta zla", "mučka đubrad" ili "sotone". Dakako, sve je to dolazilo nakon pitanja koja mu u tom trenutku nisu odgovarala.

"On ima jednu grešku, to ga Ćiro nije naučio. Kad Ćiro kaže ''jebem ti mater'' to je simpatično. A kad on to kaže, raste svima kosa na glavi. Antipatičan je", kaže Zlodi.

Vrlo brzo antipatičnost je prerasla u mržnju u velikom dijelu javnosti, ne samo njega nego i cijele vrhuške HNS-a.

"Mora se priznati da je imao određenu crtu fair playa i dao je ostavku na sve funkcije u HNS-u dok traju ovi postupci protiv njega, za razliku od Vrbanovića koji je također optužen za zločinačko udruživanje za pronevjeru 200 milijuna kuna, pa i dalje upravlja tim milijunima iz HNS-a", ističe Brleković.

S druge strane, u rodnom gradu i dan-danas ima dobar rejting.

"Sad je bilo prošle godine kup i kad se Zdravko pojavio, nije bilo pogrdnih riječi. Svi su se željeli slikati s njim. U Bjelovaru ima dobar status", kaže prijatelj iz djetinjstva Nikola Hoftman.

"Jedno je uhititi, zatvoriti u Remetinec na 20 dana, a drugo je složiti dobru optužnicu i obraniti je da bi netko završio u zatvoru", kaže Brleković.

Nema sumnje da će sudski posupak potrajati. Kao što se u Hrvatskoj svakodnevno vode diskusije, prepirke i debate oko lika i djela Zdravka Mamića.

"Nema sredine. To je odlika velikih ljudi. Ili me voliš ili mrziš. Ja bih ga svrstao u prvu kategoriju", kaže Miroslav Bajec.

"On ne razumije da kad mu sugovornici govore da je geniji i najljepši, da oni to ne misle nego mu povlađuju. Kada mu loše krene, oni će mu prvi okrenuti leđa. Ali to je njegov problem..."

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju