Plinska elektrana na Peruči tema je u cijeloj Cetinskoj krajini.

Provjedi, peticije - stanovnika, znanstvenika. I tako već mjesecima. Protiv projekta na Peruči vrijednog milijardu eura ustali su i ekološki aktivisti, građani, crkva i znanstvenici. Izgleda kao da su Hrvati uvijek protiv velikih investicija. Međutim, kako ne bi bili protiv kada se planira graditi ono od čega svijet odustaje, kada se studija temelji na podacima iz 1970., kada se poziva na znanstvenike Ruđera Boškovića koji tvrde „to je laž, mi nismo dio toga“. I jasno, kada se javnosti skriva tko stoji iza projekta.

Za vlasnika tvrtke, muža ministrice vanjskih poslova, obiteljskog prijatelja ministrice Dalić, povjerenstvo je utvrdilo kako nije u sukobu interesa. Ana Malbaša uspijela je otkriti tko je druga osoba u tvrtki koja je do sada bila skrivena, a zanimljivo će biti vidjeti što će Povjerenstvo utvrditi za nju.

Doktoru Jukiću još je prije više od godinu dana došao poziv za otkup zemlje na Vrdovu gdje će se graditi hidroelektrana oko koje se nije prosvjedovalo. Ali on svoju zemlju svejedno - ne da. „Zato što je to moja djedovina, moja očevina i nema šanse da će mi je oduzet.Jedino ako država proglasi da je interes države, onda se moram pokoriti“, objasnio je dr. Jukić.

Prije nekoliko mjeseci je donesena odluka da se hidroelektrana uvrsti na listu strateških projekata. Uz plinsku elektranu plan je gradnja i hidroelektrane, dalekovoda i plinovoda. Projekt vrijedan milijardu eura razvija privatna tvrtka. Protiv krupnog kapitala stala je prvo Crkva u općini. A onda i cijela nadbiskupija. „Ovdje je stvar kapitala i novca. Za narod se nitko ne brine“ riječi su fra Nevena Pavlinušića, župnika Crkve.

U Splitu smo se sastali s nekadašnjim tajnikom u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike – MOST-ovim Antom Čikotićem. Pokazuje nam dokument kojim je nedavno uzburkao strasti na županijskoj sjednici.
Riječ je o prezentaciji plinske elektrane na Peruči tvrtke Elektroprojekt iz 2010. godine, a na njoj se jasno vidi kako je investitor HEP.

Dokument je pogledao i suvlasnik tvrtke MCC ekskluzivne nekretnine koja razvija projekt Vis Viva - Zoran Burić, muž ministrice vanjskih poslova. On tvrdi da je dokument produkt slučajnosti. „Elektroprojekt nikada nisu imali naručeni projekt od HEP-a i nikada nisu razvijali ni za koga taj projekt osim za nas", rekao je Burić.

Iz Elektroprojekta kažu da su za projekt Vis viva projektirali i izradili studiju utjecaja na okoliš i da nikada ugovor s HEP-om nisu imali. To isto kažu iz HEP-a.

U Direkciji za korporacijski razvoj i strategiju HEP-a2010. Godine bio je Željko Dorić. Iste godine kada je Elektroprojekt, kao slučajno, kako kaže Zoran Burić, stavio HEP kao investitora plinske elektrane.
Njegov sin, Vicko Dorić, suvlasnik je u tvrtki MCC ekskluzivne nekretnine koja razvija projekt Vis viva na Peruči, uz ministričina supruga. Javnosti je Željko Dorić postao poznat zbog afere protuzakonitog zapošljavanja Rade Buljubašića u HEP-u u vremenu dok je još bio šef proizvodnje HEP-a. I dalje je HEP-ov zaposlenik. Željko Dorić nam je kazao da je samo pomagao sinu oko projekta.

Miro Bulj prozivao je ministricu Mariju Pejčinović Burić, suprugu Zorana Burića zbog potencijalnog sukoba interesa. Povjerenstvo na čelu s Dalijom Orešković uvrdilo je kako nema sukoba jer ministrica vanjskih poslova ne donosi odluke vezane uz ovaj projekt. Ali utjecaja ima ministrica gospodarstva Martina Dalić bliska obiteljska prijateljica supružnika Burić.

Na sjednici stručnog povjerenstva izrečen je niz argumenata protiv studije utjeca na okoliš. Ključni se argument odnosio na zastarjele podatke o temperaturi na Peruči koji su iz 1970-ih, a na temelju njih su rađeni izračuni. Novijih podataka niti nema. Uz to, stanje Peručkog jezera i bez ovoga zahvata nije dobro. Sve to rezultiralo je time da je od 13 prisutnih članova povjerenstva devet bilo protiv, a samo tri za ovako izrađenu studiju.

Vlasnik MCC ekskluzivne nekretnine Zoran Burić rekao je kako ga je odluka iznenadila te je najavio žalbu na odluku povjerenstva. Sada je na Ministarstvu zaštite okoliša i energetike i ministru Tomislavu Ćoriću da donese konačnu odluku za dio projekta Vis viva koji nije samo upitan ekološki, već i financijski. Plinske elektrane se u zemlji poput Njemačke zatvaraju zbog financijske neisplativnosti, a kod nas bi se gradile. Autori projekta valjda imaju računice samo njima poznate.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju