Izbačen iz stana jer je živio u smeću – ignorira institucije koje ni same ne znaju što bi s njime.

Provjereno ovog četvrtka donosi priču o Damiru Jovanoviću, 60-godišnjaku iz Pule, prvom čovjeku u Hrvatskoj koji je izbačen iz vlastitog stana – jer je stan pretvorio u odlagalište smeća. S ovim slučajem upoznate su sve nadležne institucije, a Damir Jovanović, od prije poznat je policiji.

Ekipa Provjerenog, nakon što je prije godinu dana izvijestila javnost o istoimenom čovjeku, ponovno se uputila se na adresu stana u Marulićevoj ulici u Puli, a tamo su ih dočekali ogorčeni susjedi. „Smeće je tu? I više, ne znam je li isto kao zadnji put!“ kazala je susjeda Ljiljana Despot navodeći kako je Damir nastupio agresivnim stavom prema njoj i suprugu: „Jednom me udario kad sam išla u podrum. Suprug me zaštitio i udario ga i onda je moj muž dobio kaznu od 500 kuna koju je platio, a ovaj nije.'' U Damirovu agresivnost uvjerila se i ekipa Provjerenog na koju je i fizički nasrnuo. „Razbit ću ti glavu! Isključi kameru i makni se!“ zaprijetio je reporteru Mati Barišiću i kolegi snimatelju.

„Nismo uopće mogli ući, morali smo izbiti šarke na vratima jer je bio zatrpan sa smećem od poda do plafona, iznesli smo u tri dana, deset je radnika radilo na tome, oko 180 kubika smeća.“ izjavio je upravitelj zgrade još u svibnju prošle godine, a situacija ni danas nije bolja. „To je poraz cijelog sustava države. Zakonodavac nije predvidio ljude koji izlaze izvan okvira. On ne radi, nema dokumente. On nema love i ne možeš mu ništa naplatiti. I svi od toga bježe i peru ruke.“, kazao je upravitelj zgrade. U potrazi za odgovorom ekipa Provjerenog uputila se i u Centar za socijalnu skrb gdje su ih potom uputili na druge institucije, što su i napravili. Policija zna za Jovanovića i tvrdi, postupali su po svakoj prijavi. A znaju i gradske vlasti.

„Jedna teška situacija. Ne bih se složio da Centar za socijalnu skrb ne može ništa. Mislim da su oni neke korake već i poduzeli. Moramo poštovati norme države da postoji privatno vlasništvo. S druge strane trebamo biti i svjesni svojih postupaka i biti odgovorni za njih. Nije tu problem samo smeće već i nasilje, tu je i policija intervenirala zbog toga.“, izjavio je gradonačelnik Pule Boris Miletić.

Dok je u pripremi novi prijedlog zakona koji bi omogućavao da se ovakve situacije rješavaju brže i jednostavnije, zasad jedini uspjeh je onaj stanara. Tužbom na sudu, zajedno s upraviteljem zgrade, uspjeli su napraviti presedan u zemlji.

Prilog o čovjeku koji ignorira institucije koje ni same ne znaju što bi s njime te kakvu su pobjedu izborili stanari, ne propustite pogledati ovoga četvrtka u Provjerenom od 22.30 na Novoj TV.

Novu epizodu emisije 'Provjereno' gledajte u četvrtak, 14. rujna u 22:00 sata na Novoj TV, a propuštene epizode pogledajte besplatno na novatv.hr.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju