Koji su mogući rizici vezani uz odlaske na putovanje i koje lijekove tada treba ponijeti sa sobom otkriva ekipa emisije 'Zdravlje na kvadrat'.

U ljetnim mjesecima mnogi odlaze na putovanja. Bilo da je riječ o Jadranu ili nekom drugom dijelu Lijepe naše ili pak nekim zemljama vani. Ljeti često uzimaju duži godišnji odmor i kako bi posjetili neke daleke egzotične zemlje.

Kod kuće bi svatko od nas trebao imate tzv. kućnu ljekarnu u kojoj bi obavezno trebali biti toplomjer, flasteri, gaze i zavoji. Uz ove osnovne sadržaje, dobro bi bilo imati i sredstvo za skidanje temperature i tablete protiv bolova te sredstva za tretiranje uboda od insekata.

I prilikom putovanja je važno voditi računa o tome koje lijekove uzimamo sa sobom. Na putu se mogu dogoditi razni rizici poput pada šećera, umora ili pogoršanja određenih postojećih bolesti. Ako na putovanje odlazite u neku egzotičnu zemlju, tada postoji šansa od zaraze različitim bolestima od kojih neke mogu biti opasne. Određene zemlje imaju više zaraznih bolesti kojih kod nas nema, a u tom slučaju se potrebno raspitati na Zavodu za javno zdravstvo koji raspolaže sa svim potrebnim informacijama o zarazim boestima u pojedinim zemljama.

Putujete li unutar zemlje, preporučljivo je sa sobom uzeti one lijekove koje inače učestalo koristite, odnosno one lijekove koji su sastavni dio vaše kućne ljekarne. S druge strane, ako putujete izvan zemlje, svakako je važno ponijeti sredstva za smanjenje bolova i snižavanje tjelesne temperature, aktivni ugljen i rehidromiks u slučaju da je voda nepovoljna za piće.

Na godišnjem odmoru budite oprezni i pazite na sebe. Ako se ipak razbolite, razmislite možete li se liječiti sami ili zaista postoji potreba za odlaskom liječniku. U slučaju da postoji, ne brinite, i na godišnjem odmoru postoje dežurne ambulante i bolnice, a odlazite li izvan zemlje, razmislite o opciji putnog zdravstvenog osiguranja.

Emisiju 'Zdravlje na kvadrat' pogledajte besplatno na novatv.hr

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju