Vatren i emotivan start MasterChefa

Emocije i karakter osobe na tanjuru je nešto što žiri očekuje od kandidata MasterChefa, a prva koja je to uspjela pokazati je Željka Bleuš (21). Kuhanje joj je velika strast i prva je u večerašnjoj emisiji napustila TV studio s MasterChef pregačom na sebi.

''Moja baka je uvijek govorila kako imam baš ruku za tijesto. Uvijek je govorila da to rijetko tko ima u sebi'', ističe Željka koja je na audiciju stigla iz Smokvice, s otoka Korčule. Željka nije bila sto posto zadovoljna kako joj je jelo ispalo, a ispred žirija je stavila tanjur s crnim ravijolima punjenim sa sipom, mozzarelom. ''Lijepo to izgleda'', prvi je dojam chefa Melkiora Bašića, no odmah je tijekom degustacije maknuo nejestivu dekoraciju. ''Jelo me oduševilo, od mene imaš da'', bila je konačna njegova odluka, Stjepan Vukadin je rekao da je jelo lijep odraz nje i onoga što radi, te iako ima par sitnica koje bi trebalo popraviti, dao je i ovaj član žirija Željki prolaz dalje. ''Počni vjerovati u sebe, nemaš se čega bojati, imaš ono nešto što te može dovesti do kraja'', podržao je i ohrabrio žiri Željku koju su njihove riječi do suza ganuli. ''Pod šokom sam, ni ne znam što su sve rekli...'', komentirala je emotivno Željka te se ponosno s pregačom na sebi vratila među ostale kandidate.

Ekonomistica Rosana Đurkin Kapetanović (28) iz Svetog Križja Začretja stigla je na audiciju uz podršku majke, a predstavila se s jelenjim odreskom s pireom od butternut bundeve na ječmenoj kaši. Od silnog uzbuđenja i radi stiske s vremenom, kad je ušla u studio ispred žirija nije se predstavila niti pozdravila žiri već odmah prionula dovršiti jelo. I sama je priznala da joj jelo nije ispalo onako kako je planirala, a i žiri joj je nakon kušanja dao nekoliko kritika, ali i savjeta za ubuduće. ''Toliko si bila neorganizirana, da je to čudo. Ne može ti se dogoditi to da spremaš jelo da nećeš stići dovršiti meso, da nećeš stići izraditi kremu, ostaviti meso sa strane da odleži… To su neke stvari preko kojih je teško prijeći, tako da od mene ne'', jasan je bio Vukadin. ''Ovo jelo je preambiciozno za količinu vremena kojeg si imala. I ozbiljni profesionalci bi se namučili odraditi to u tridesetak minuta zato mislim da je u mojoj odluci prema tebi presudio tvoj loš izbor jela danas'', komentirao je Tomljanović koji se pridružio kolegama u odluci da Rosana ne ide dalje.

Po svoju drugu priliku u MasterChef stigao je prvostupnik matematike i fizike Frano Kekez (33) koji je na audiciju stigao iz Hrvaca. Kuha od svoje 14. godine. ''Jak sam u kuharskim tehnikama'', kaže za sebe Frano koji je u prošloj sezoni u kojoj je bio na audicijama imao problema s pećnicom. ''Ovaj put sam odlučio da vam neću dati jesti, već misliti'', rekao je prije nego je ispred žiri stavio svoj tanjur na kojem je poslužio juhu s grdobinom flambiranom konjakom.
''Pusti koji puta da djela govore'', rekao je Tomljanović emotivnom i prilično pričljivom Frani. ''Da malo manje pričaš, možda se juha ne bi ohladila'', komentirao je i Vukadin. ''Juha je odlična, izvrsno pogođeni okusi, balans…Ponašanje me najviše muči. Volim u kuhinji red'', rekao je Bašić te nije dao prolaz Frani. Tomljanović mu je dao zeleno svjetlo, a i Vukadin je dao Frani prolaz za daljnje natjecanje. ''Jelo ti je dobro, čak iznenađujuće dobro, dođi po pregaču!'', rekao je Tomljanović Frani koji je ponosno stavio pregaču koju će dalje morati opravdati.

Ispred žirija je stala i domaćica i majka Matilda Svaguša (47) iz Makarske koja je ispred žirija MasterChefa došla samouvjereno s mariniranim janjećim kotletom s pireom od mrkve i mahunama s pancetom. Matilda dolazi iz kuharske obitelji, a jelo koje je pripremila posvećuje svojem pokojnom suprugu. ''Rijetko kad naiđemo na kandidata i jelo nakon kojeg imamo tako brzo i zajedničko razmišljanje. Ovdje se vidi iskreno kuhanje. U ovom jelu vidim toplinu doma i drago mi je što si s nama podijelila tu toplinu. Hvala ti na emociji i jelu. Želim da imamo više ljudi poput tebe'', rekao je Tomljanović u ime žirija.

Zvonimir Mijatović (22) iz Zagreba svira bubnjeve, ali jednako strastveno pristupa i kuhinji. Iako nije znao navesti koje je gljive stavio u jelo, žiri je ipak hrabro prionuo kušanju. Salata nezačinjena, nije rižoto nego riža, svinjetina je dobro ispečena…neki su od komentara žirija kojem se svidjela najviše Zvonimirova opuštenost te su ga uz napomenu da očekuju ubuduće više, pustili dalje. ''Provukao si se kroz iglene uši'', rekao je Vukadin.

Neki kandidati ipak nisu uspjeli na audicijama impresionirati žiri, no među njima nije i dizajnerica Gorana Milaković (40) iz Splita koja je ipak napustila studio s MasterChef pregačom. Hrsakava tuna sa salatom i pastom od avokada oduševila je žiri koji je pohvalio njen tanjur i istaknuo kao jedno od najboljih tog dana na audicijama. ''Sva sam se naježila!'', rekla je Gorana nakon što je dobila pregaču. S dva ''da'' i jedno ''ne'' u daljnje natjecanje je prošla i Ana Kovačić Popov (33) iz Zagreba. ''Sad se moram dokazati…'', rekla je ponizno na kraju Ana.

Kandidati koji su pristupili audicijama su mogli od žirija čuti pokoji dobar savjet poput onoga da se umak nikada ne stavlja preko mesa, a kriške limuna s korom na tjesteninu, da se u kuhinju ne smije doći neuredne kose i raskopčane košulje, da sve na tanjuru mora biti jestivo te da treba znati kada pričati, a kada je vrijeme samo za slušanje chefa.

Ne propustite nove kandidate MasterChefa u drugom nastavku u utorak, 21.rujna u 21.15 na Novoj TV!
 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju