U MasterChef kuhinji, čekao ih je izazov iz kutije iznenađenja.

 Nasmijana lica s kojima su kandidati ušli u MasterChef kuhinju, nakon 50 minuta kuhanja za neke su se pretvorila u ozbiljna, kada su saznali da danas nije bio njihov dan i da jela koja su skuhali nisu bila dovoljno dobra za žiri – Stjepana Vukadina, Damira Tomljanovića i Melkiora Bašića.

No dan je počeo obećavajuće, kada su kandidati još u MasterChef vili prelistavali skriptu koju je sastavila Lora Cepetić. Naime, prošle je godine Lora vjerno i s velikom pažnjom pratila svaku epizodu MasterChefa, pa je proučila sva zanimljiva jela, a posebno ona koja su kandidati u showu morali replicirati. Listajući skriptu, kandidati su u vili uspoređivali prošlogodišnje zadatke koje su morali ispuniti kandidati, s ovogodišnjom sezonom. ''Htjela bih ostati što duže, borit ću se što duže'', rekla je Maja Jalšovec inspirirana skriptom.

U MasterChef kuhinji, čekao ih je izazov iz kutije iznenađenja. Tema je bila studentski život, pa su na raspolaganje dobili sljedeće namirnice: studenski miks, šampinjone, šareni grah, sjeckanu rajčicu, palentu, tost kruh, filete skuše i tune, tvrdi sir, rižu, kiselo vrhnje, žute mahune, kozice, pola limuna, peršin, luk, mrkvu, češnjak, papriku, krumpir i tikvicu. ''Ovo je previše'', kazala je Lora kada je vidjela što su sve dobili.

''Kuhat ću dobro kako ne bi išla u stres test'', rekla je Wannapa Ponyon. Kandidati su prilično brzo odlučili što će raditi s dobivenim namirnicama i krenuli s kuhanjem. ''Danas sam si odlučila zadati manje zadataka, pa da ispadnu bolje nego da radim više stvari, pa da ispadnu loše'', otkrila je Matea svoju taktiku dok je kuhala.

Maja Šabić pripremala je povrtno varivo, što je isprva usrećilo žiri, jer su posumnjali da bi kandidati mogli spremati rižoto. No kad su vidjeli da će ipak biti dosta variva, rekli su kandidatima da će probati samo ono koje smatraju najboljim. Stoga je Maja svoje varivo odmah počela pretvarati u kremu.
Dok su kandidati kuhali, žiri se šetao među radnim jedinicama i gledao koja bi im jela bila najzanimljivija za probati. ''Kad se radi palenta, da bi bila mekša u vodu u kojoj se kuha, stavi se žlica, dvije vrhnja'', savjetovao je Stjepan Marku Kolaku kada je vidio što radi i da mu je palenta pretvrda.

Po isteku 50 minuta, Stjepan, Damir i Melkior su prozvali one za koje smatraju da su najbolji i one koje smatraju da su lošiji. Prvo su prozvali Maju Šabić koja je svoje jelo pretvorila u, kako ga je nazvala - studentsku kuglicu. ''Očekivala sam da ću biti prozvana. Probala sam, sve je odlično'', rekla je Maja te otkrila da je studirala u gradu iz kojeg dolazi, pa je cijelo vrijeme kod kuće bila na domaćoj kuhinji. ''Svakako zaslužuješ stajati na ovom mjestu'', rekao joj je Stjepan nakon što su probali njezin tanjur.

Sljedeći kandidat za kojeg su smatrali da je najbolji je Luka Piasevoli sa svojim punjenim gljivama s kozicama. Prozvali su i Mateu. ''Definitivno najljepše servirano i prezentirano. Gledamo te, smirena si, fokusirana si i to lijepo izgleda'', rekao joj je Stjepan. Kad su probali Damir je rekao da će joj dati komentar, te uzeo tanjur u ruke i nastavio jesti. ''Savršeno ukusno, balansirano, to je ono što smo tražili'', još ju je jednom pohvalio Stjepan. Među najboljima je pozvan i Leo koji je pripremio mousse od kozica.

Među najlošijim jelima prozvana je Anita Vuković koja je donijela rižoto na koji je stavila emulziju, ali stavila ju je na vrući rižoto pa se emulzija raspala. ''Odlučila sam se danas prepustiti i uživati u kuhanju bez razmišljanja što će biti ako budem najgora'', kazala je Anita.

Prozvani su i Luka Marin te Jelica Boto koja je napravila tart od kozica i kaže da je očekivala da će je prozvati među najlošijima. Prozvana je i Emina Bajramović koja je u ovom testu spremila tunu u salsa umaku od palente. ''Ovdje ima previše ljudi koji su tu došli sa znanjem, pripremali su se za sve to. Ja sam došla kao da sam pala s Marsa. Smatram da to nije fer. Neki su pokazali komponente koje su profesionalne, a neki od nas ne poznaju sve te komponente'', rekla je Emina.

Među najlošijima žiri je prozvao i Marka koji je radio povrtno varivo te rekao da je očekivao da će ga prozvati. Naposljetku su prozvali i Tihomira Krkleca, a nakon što je i on sam probao jelo pred njima, rekao je da se u ovom izazovu vidi među najlošijima. 

Matea i Maja izabrane su kao kandidatkinje s najboljim tanjurima. ''Vi ste najbolje skuhale, bile ste svoje, a nijanse su presudile'', rekao im je Melkior. Damir je istaknuo da je njemu Matein tanjur ipak za nijansu bio bolji. No Melkior je kazao: ''Jasnija vizija jela, puno sočniji, mekši, kremastiji bio je Majin tanjur''. Na kraju je Stjepan bio taj koji je morao presuditi. ''Osobno, bolje mi je bilo Mateino jelo'', rekao je Stjepan pohvalivši je što je imala kompleksnije jelo i bolje je iskoristila vrijeme.

Emina i Jelica prozvane su za najgora jela, a lošije je ipak bilo Eminino jelo zbog čega ide u stres test. Pod velikim stresom, ona je ustvrdila da joj je konkurencija prejaka i da ima premalo vremena da bi usvojila tehnike koje mnogi od kandidata već znaju.

Tko će se uspjeti spasiti od odlaska u stres test, doznat ćemo u sljedećoj epizodi.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju