Andrej Plenković i njegova Vlada 6 tjedana su u Banskim dvorima, raspoloženjem građana prema redovitom CROBAROMETRU koji objavljuje DNEVNIK NOVE TV može biti zadovoljan.

VLADINA POLITIKA PROLAZI KOD GRAĐANA
Vlada planira provesti poreznu reformu. To je za sada sve što su Banski dvori prezentirali, a nakon manje od 40 dana 45 posto građana podupire Vladinu politiku te ih ne podupire njih 36 posto, dok ne zna njih 19 posto.

Velik je to skok u povjerenje Vladinim politika nakon ljeta i krize bivše Vlade kada su gotovo i 2/3 birača bile protiv Vladinih politika.Očekivano 86 posto birača HDZ-a podupire politiku Banskih dvora i 64 posto birača MOSTA.

ALI HRVATSKA IDE U POGREŠNOM SMJERU
No da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru misli to 51 posto ispitanika, a da ide u dobrom smjeru, misli njih 35 posto dok 14 posto ispitanika ne zna. No, zamjetno je da su već tri mjeseca ti odnosi između pesimista i optimista oko toga kojim će putem Hrvatska zacementirani.

 RAD PREDSJEDNICE PODUPIRE VEĆINA
Rad predsjednice Republike podupire 58 posto ispitanika i čini se da je ona stabilizirala svoju potporu nakon ljetnoga velikog pada popularnosti kada je u kolovozu broj onih koji podupiru i ne podupiru radi bio poravnan. Njezin rad pak ne podupire 32 posto ispitanika, ne zna njih 10 posto.

HDZ PRVI – SDP DRUGI – ALI LAGANO GUBE BIRAČE
HDZ vodi kao prva stranka i prvi mjesec na vlasti završavaju s 33,9 posto potpore, ali i padom od gotovo 2 postotna poena. SDP je druga stranka i mjesec završavaju s 24,2 potpore. Bolje reći s tim rejtingom Zoran Milanović ostavlja nasljedniku SDP. I oni su izgubili nešto manje od jednoga postotnog poena. No, valja reći da je pad HDZ-a i SDP-a i dalje unutar statističke pogreške.

ALI MOST I ŽIVI ZID BLAGO RASTU
MOST zato mjesec završava s 10,8 posto potpore ili gotovo jednim postotnim poenom rasta. A ŽIVI ZID je na potpori od 7,5 posto i također s rastom od gotovo 2 postotna poena. I tu treba reći da je i taj rast i dalje unutar statističke pogreške.A GDJE SU OSTALE STRANKE
PAMETNO studeni završava s potporom od 2,5 posto. HSU je na 2,4 posto, a IDS na 2,3 posto. Ostale su stranke ispod 2 posto i to Bandić Milan 365 s 1,4 posto, HNS i HSS mjesec završavaju također s istim rejtingom od 1,4 posto potpore. A HDSSB koji doživljava i političku krizu mjesec završava na 1,3 posto. Ostale stranke su ispod 1 posto i ukupno imaju potporu od 4,7 posto. Neodlučnih birača je 6,4 posto.

DOBAR I LOŠ DOJAM O POLITIČARIMA
O Predsjednici 66 posto birača ima pozitivan dojam, a njih 28 negativan, premijer Plenković kod birača ima pozitivan dojam i to njih 62 posto, a negativan njih 26. Božo Petrov u ovom trenutku uživa pozitivan dojam kod 48 posto birača, a negativan kod njih 41 posto. Zoran Milanović oprašta se od nacionalne politike činjenicom da o njemu pozitivan dojam ima 24 posto birača, a negativan njih 68 posto.

NAPOMENA
Terensko istraživanje provela je agencija IPSOS između 1. i 18. u mjesecu. Podaci se prikupljaju na uzorku od 964 punoljetna građanina Hrvatske. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/-3,3%, a za rejtinge stranaka +/- 3,6%.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju