Andrej Plenković u kampanji je za unutarstranačke izbore i trenutačno se druži s članstvom na obroncima Žumberka.

Unutarstranačka kampanja, moguća afera, ali i priprema za parlamentarne izbore - velik je zalogaj za HDZ. O tim temama s Andrejom Plenkovićem razgovarala je Tatjana Krajač.

1. Jeste li dobili već izvješće o financiranju u stranci?

Nakon ovih informacija tijekom protekla dva dana, ja sam tražio od našeg glavnog tajnika da mi dostavi izvješće o financijskoj situaciji u stranci. Očekujem da će on to uraditi u najskorijem roku.

 

2. Najavili ste moguće sankcije za odgovorne – kada očekujete to izvješće i koga konkretno ćete sankcionirati?

Nisam spomenuo nikakve sankcije. Kao kandidat za predsjednika HDZ-a želim da budemo odgovorna stranka koja se na transparentan način financira sukladno zakonu o financiranju političkih stranaka. To je naš cilj i odgovornost prema biračima. Smatram da oni koji su uključeni u taj proces, a tu najprije mislim na vodstvo stranke treba biti upoznato s ključnim odlukama i da imaju detaljna saznanja što su sve izvori prihoda HDZ-a.

 

 

3. No ukoliko bude nešto sporno, čija je to politička odgovornost? Je li to na leđima za sada prozvanog zamjenika, u to vrijeme glavnog tajnika stranke, Milijana Brkića?

Nema nikakvih prozivki. Znamo da su ti ugovori sklapani prije nekoliko godina. Nama je u interesu da imamo jasnu sliku o tome kako se stranka financirala. Naravno da ćemo razgovarati s aktualnim vodstvom stranke i kolegama koji su u to uključeni. Mislim da je korisno da je svaka pozajmica ili bilo kakvo drugo financiranje stranke sukladno zakonskim propisima. Bitno je da svi koji stanku vode znaju odakle su izvori financiranja.

 

4. S kojim programom idete u unutarstranačku bitku i u parlamentarne izbore?

Danas sam zajedno s kolegama iz stožera i suradnicima predao više od 35.000 potpisa. Dakle, ispunili smo one formalne preduvjete za kandidaturu. Zahvaljujem se svim volonterima i stranačkim kolegama diljem Hrvatske koji su, ne samo dali svoj potpis, nego su bili i u tom procesu prikupljanja. U petak ćemo predstaviti program koji sam pripremio za HDZ.

 

5. Recite nam nešto iz programa.

On se zove HDZ – središnja snaga razvoja Hrvatske. Želim da HDZ kao najveća okupljajuća državotvorna stranka, čvrsto usidrena u desnom centru, narodnjačka, na baštini demokršćanstva i univerzalnih humanističkih načela bude stranka okrenuta budućnosti, da baštinimo pomirbenu politiku prvog našeg predsjednika dr. Franje Tuđmana, a i da smo u članstvo EU 2016., nakon što smo sve ključne nacionalne zadaće ostvarili i dali najveći doprinos, okrenuti prema boljitku, boljem životnom standardu hrvatskih građana, gospodarstvu, socijalnim pitanjima.

 

6. Sve to lijepo zvuči, s druge strane oporba je već sada počela govoriti da je dolazak Vas na čelo HDZ-a samo kozmetička promjena, jer HDZ ostaje isti.

U oporbi ima jako puno panike od kad sam ja već najavio svoju kandidaturu, a čini mi se da i kako vrijeme bude odmicalo i kako ćemo promicati zajedništvo, snagu, energiju, učiniti HDZ najvjerodostojnijom političkom strankom u Hrvatskoj. Vratiti povjerenje birača, ponuditi konkretna rješenja. Moji kolege već rade na izbornom programu, na izbornom stožeru. Razgovaramo s našim aktualnim i potencijalnim partnerima. Očekujem da u vrlo kratkom roku to pokažu i ispitivanja mišljenja hrvatske javnosti, Idemo u ovu izbornu utakmicu samouvjereni i spremni preuzeti odgovornost za Hrvatsku.

 

 

7. Trebate li i možete li zadržati HSS kao koalicijskog partnera i jeste li već s njima razgovarali?

HSS je dio naše političke obitelji. Dakle, samo su HDZ i HSS dio europske pučke stranke. Mi bismo naravno htjeli da i na izbornom ciklusu idemo zajedno u susret hrvatskim građanima i našim članovima.

 

8. Jeste li već razgovarali?

U kontaktu sam s gospodinom Krešom Beljakom, predsjednikom HSS-a, naravno da na njihovim stranačkim tijelima treba provesti raspravu. Mi smo u međufazi gdje biramo novog čelnika HDZ-a. Očekujem da bi bilo dobro da se HDZ konsolidira i nakon toga s adekvatnim naslovom razgovaramo i sa svim našim partnerima o pripremama o mogućim partnerstvima za parlamentarne izbore u koje ćemo mi izaći vrlo spremni, angažirani i agilni, puni nove energije i elana za uspjeh na tim izborima.

 

 

9. HSP zajedno s HDZ-om i Vama – je li to Vaš odabir?

Razgovarat ćemo sa svim partnerima. Kolege iz HSP-a su bile s nama na izbornim listama i 2013., 2014. i na parlamentarnim izborima 2015. Moramo dobro procijeniti što je u ovim okolnostima najbolje. Ja vjerujem u HDZ kao najbolju političku snagu. Razmatram i mogućnost da idemo samostalno. O tome ću razgovarati s predsjedništvom stranke i svim nadležnim tijelima, a javnost će naše odluke saznati na vrijeme.

 

10. Kad ste najavili kandidaturu, rekli ste da nećete bježati od sučeljavanja. Koje su tri ključne stvari kojima ćete parirati Zoranu Milanoviću u sučeljavanju?

Ja sam spreman odgovarati na sva pitanja, izložiti hrvatskoj javnosti naš program. Kad smo imali izbore za Europski parlament, išao sam u sučeljavanje s tadašnjim nositeljem liste Kukuriku koalicije, gospodinom Mimicom u nekoliko navrata. To je sasvim prirodno i normalno.

 

11. Vaš adut?

Moj adut će biti želja da HDZ-u povratim vjerodostojnost, da vrlo precizno predstavim naš izborni plan i sve što sam do sada činio u svojoj karijeri diplomata štiteći naše nacionalne interese kao saborskog zastupnika, kao zastupnika u europarlamentu. Imam dovoljno međunarodnog i životnog iskustva i spreman sam za nove izazove, dapače, vrlo ih željno iščekujem.

 

 

12. Poznavanje Zorana Milanovića je plus ili minus u tome?

Mi se poznamo kao i što poznajemo većinu aktera na hrvatskoj političkoj sceni. Imali smo relativno sličan put jer smo dio naše karijere proveli kao profesionalni diplomati u ministarstvu vanjskih poslova. Mislim da dovoljno znamo jedan o drugome.

 

13. Ne bojite se njegovog oštrog nastupa?

Ne bojim se ja nikoga. Dapače, mislim da imam veliku odgovornost, imam HDZ, članstvo, hrvatske građane, cijeli hrvatski narod i oni su moji prioriteti.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju