U prvom timskom izazovu u kojem su sudjelovali kandidati MasterChefa Damir Tomljanović, Stjepan Vukadin i Melkior Bašić odabrali su vođe timova.

 Vođa plavog tima bio je Marko Kolak, a Ivana Ivić vodila je crveni tim. Iako je Marko Kolak kazao kako smatra da se muški kandidati bolje snalaze u kuhinji, u svoj je tim prvo izabrao žensku kandidatkinju – Loru Cepetić. ''Morao sam uzeti Loru odmah, jer mi je ona danas jako bitna u kuhinji'', objasnio je.

Ivana je u svoj tim prvo izabrala Jelicu Boto, obrazloživši to riječima: ''S njom sam se najviše zbližila i imamo najbolju komunikaciju''. Osim Jelice, u Ivaninom timu bili su još i Nikola Kotur, Leo Jurešić, Lucija Kerečin, Luka Marin, Mevlija Delić, Anita Vuković, Emina Bajrmović i Lucija Davidović.



Osim Lore, Marko je u svoj tim izabrao još i Tihomira Krkleca, Luku Piasevolija, Maju Šabić, Mateu Alduk, Andreu Dević, Wannape Ponyon, Maju Jalšovec i Ivicu Višića.

Timovi su za kuhanje dobili posebna pravila. Naime, chefovi su morali izabrati glavnu namirnicu te složiti menu od tri slijeda - predjelo, glavno jelo i desert u svega deset minuta. Oni sami nisu išli po namirnice za jela, nego su svoje ideje morali prenijeti suchefovima. Svaki je chef morao odabrati tri suchefa, a svaki je suchef bio zadužen za jedno jelo. Marko je za svoje suchefove odabrao Loru, Luku Piasevolija i Tihomira. Ivana se pak odlučila za Nikolu, Lea i Meveliju.
Nije joj prepustio odabir pregače, ali kada su birali glavnu namirnicu, Marko je prvi izbor prepustio Ivani koja je odabrala juneći file. Njemu je tako ostao teleći, što mu je bilo razočaranje, ali ne i minus kod kuhanja. ''Vidi se da je nabrijan, sav se zacrvenio, kao da ide na UFC Fight. Neka, to nam treba'', rekla je Maja za svog chefa.

''Najviše me zabrinjavalo hoće li se menu koji sam osmislila i drugima svidjeti ili će Marko napraviti kompliciraniji menu pa će oni u startu biti bolji'', rekla je Ivana. ''Najviše povjerenja imam u suchefove. Mislim da nitko ne bi trebao imati problema'', osvrnuo se Marko na svoj izbor.

Suchefovi su u dućan morali po namirnice, svatko za svoje jelo koje su radili po naputku chefova. Kada je počelo kuhanje, k suchefovima su se s galerije u kuhinju, spuštali kandidati u onom vremenskom intervalu u kojem se čula truba i tako se rotirali tijekom cijelog proces pripremanja sva tri slijeda. Cijelo su vrijeme chefovi sve nadgledali i davali upute, ali nisu smjeli kuhati. Kad je zatrubila truba članovi timova na radnim jedinicama su se morali promijeniti. Dovikivanja s galerije ometali su Mevliju. ''Smetali su me ti komentari s galerije, ali znam da svatko želi dati svoj doprinos'', rekla je Mevlija.

''Predjelo nije ispalo onako kako sam ga zamislila, ali sve su komponente bile tu'', osvrnula se Ivana na tanjur predjela kojeg je njezin tim stavim pred žiri. Bio je to tartar od junjećeg filea, kreker, emulzija od naranče i limete, ulje od vlasca i kapare. Plavi tim pripremio je karmelizirani luk s vinom i acetom te indijskim oraščićima s kremom te čips od jabuke.

''Ivica je sjajan, trudi se, leti po kuhinji'', kazao je Marko kada je vidio koliko je angažiran Ivica bio kada je došao njegov red za kuhanje. U plavom timu došlo je do pogreške s krumpirom za što je Marko okrivio Wannape. Na kraju, Marko nije znao što su mu kuhari radili za desert, samo je rekao da vjeruje u njih. ''Nisam zapravo ni znao što rade'', rekao je Marko, a kada je trebalo žiriju prezentirati što im je stavio na stol, nije imao puno toga za reći. ''Chefe ne možeš se dovesti u tu situaciju da ne znaš koje se jelo nalazi na tvom meniju, ipak si ti chef'', opaska je koju mu je dao Stjepan. Za deserte se i chefica crvenog tima oslonila potpuno na svoj tim, ali je bila vještija u prezentaciji jela. ''Ivana je jako dobro vodila tim, ona je tu da smiri tenzije i da se pobrine za namirnice i sjajno je to odradila'', rekao je Nikola na kraju.

Nakon što su kušali jela, žiri je okupio timove kako bi analizirali zadatak. Tijekom analize žiri se prvo osvrnuo na chefove, pri čemu je Damir primijetio kako su ovo bila dva potpuno različita stila vođenja. Ivana je bila tiša, ali je vladala situacijom. ''Pred kraj si ostala bez energije, a to je bitno jer energija je ta koja hrani tvoje ljude'', rekao je Damir.

Marko je imao čvrstu komunikaciju, i iskoristio kapacitet tima. S druge strane s neverbalnom je komunikacijom imao problem. ''U nekoliko situacija tvoja komunikacija nije bila primjerena chefu'', rekao mu je Damir.
Prilikom ocjenjivanja žiri je svako jelo nagradio jednim bodom. Oba su deserta bila slična, ali razlika je bila u slatkoći. Plavi tim imao je izrazito slatki desert. ''Nije bilo dovoljno kreme da očisti slatkoću'', rekao im je Melkior naglasivši kako crveni tim ima bolji desert.

U glavnom jelu su oba tima imala jako puno komponenti. ''Sve komponente u plavom timu su bile odlične. Pohvale idu Luki, jer glavna komponenta svakog glavnog jela je glavna namirnica'', rekao je Damir. U trenutku kada je rezultat bio 1:1 presudilo je predjelo. ''Sama kombinacija okusa u plavom timu bila je bolja nego kod crvenog'', rekao je Stjepan dodavši kako je okus agruma u crvenom timu prevladao meso.

Prvu pobjedu u gastroduelu time je odnio plavi tim.
 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju