Jedna od najuzbudljivijih turističkih ponuda u Zagrebu

Gornjogradske coprnice su četiri dame koje svoju ljubav prema mračnoj povijesti metropole žele prenijeti na svoje sugrađane i strane turiste.

Na svojim turama turiste upoznaju s tradicijom starih vještica u Zagrebu. Cilj im je pokazati mračna i zanimljiva mjesta koja kriju mnogobrojne tajne. Jedno takvo zasigurno su Kamenita vrata. Buzdovan koji se nalazi iznad Kamenitih vrata služio je kao zaštita grada od vještica te sprječavao njihov ulazak u grad.

Također, vjeruje se kako coprnice, uvijek kada dolaze, prolaze kroz sredinu Kamenitih vrata. Pored Kamenitih vrata nalazi se i kula u kojoj su nekada bile zatočene. Nekad bi tamo na ispitivanjima i promatranjima provele po nekoliko mjeseci ili čak do godinu dana.

Coprnica Martina našu je voditeljicu Rianu odvela i do ljekarne 'K črnom orlu'. Zagrepčani su u 14. stoljeću dobili svoju gradsku ljekarnu, no nisu svi bili u mogućnosti priuštiti si lijek. Oni manje dubljeg džeba išli su kod travarice. Jedna takva bila je i Bara Tunčić.

Mnogi su građani optuživali travarice nazivajući ih vješticama tj. coprnicama jer su liječile odnosno 'čarale' ljude. U Dalmaciji naziv za vješticu označava upravo travaricu, tj. osobu koja se bavi travama.

Coprnice kraj svoje ture završavaju na mjestu gdje je nekada bila Mesnička kula te s kojeg se pruža pogled na Zvezdište, mjesto na kojem su vještice bile spaljivane.

Coprnice ne žele svoju turu završiti u pesimističnom tonu, stoga prizivaju razne duhove iz prošlosti. Ovog puta prizvale su duh Marije Terezije Oršić Wintershoffen koju je svojedobno vlastiti suprug optužio da je vještica. Za života je bila vrlo lijepa, ali i nevjerna.

Njezin je duh coprnici donio kolo sudbine koje je poznato kao tajno oruđe vještica. Iz kola sudbine besplatno možete saznati što vas očekuje u bliskoj budućnosti!

Nove uzbudljive turističke priče emisije 'CoolTurist' pratite subotom na Novoj TV, a nedjeljom na Domi TV.
 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju