Odgovore na to pitanje donosi ekipa emisije 'Zdravlje na kvadrat'.

Kada vas ubode komarac, on u vašem tijelu ostavlja slinu koja izaziva dosadni svrbež. Osim nelagode, ubodi u golemom broju slučajeva ne predstavljaju opasan problem. No treba biti na oprezu jer su komarci potencijalni prenositelji mnogih bolesti. Počinje sezona komaraca, a novinari "Zdravlja na kvadrat" istražili su kako se boriti s njima.

Toplije vrijeme i temperature između 20 i 25 stupnjeva idealni su uvjeti za razmnožavanje komaraca. Stoga je najvažnija preventivna mjera djelovanje odmah na početku sezone. To bi značilo da u vrtovima, na terasama i balkonima treba ukloniti ili prekriti sve nakupine vode. Obično su to nakupine vode u teglama cvijeća, kantama za polijevanje vrtova ili u bačvama. Preporučljivo je nakupine vode prazniti svakih tjedan tana jer je upravo toliko potrebno da se iz jajašca razvije odrasli komarac.

Ženke jajašca polažu i do pet puta godišnje, a prilikom samo jednog polaganja mogu položiti od 150 do 400 jaja. Ukoliko ste u nemogućnosti ukloniti sve vodene spremnike, važno ih je prekriti čvrstim poklopcima kako bi se otklonila mogućnost odlaganja jajašca odraslom komarcu. Ovisno o vrsti, mužjaci žive oko sedam dana, a ženke najčešće dva do tri tjedna, no mogu živjeti i do šest mjeseci ukoliko prezimljuju u podrumima, tavanima ili garažama.

Ako su se komarci u vašoj okolini već razmnožili, važno je nositi zaštitnu odjeću uz korištenje repelenata, odnosno sredstava za odbijanje komaraca. Vrlo su učinkoviti repelenti u spreju, a njima je potrebno zaštititi svu golu kožu, uključujući i lice. No proizvode za odbijanje komaraca nije preporučljivo nanositi izravno na lice, nego prvo utrljati u dlanove i zatim nježno utapkati na područje lica i vrata koje želite zaštititi.

U Hrvatskoj postoji čak oko pedeset vrsta komaraca, a zajedno s njima su se udomaćili i pojedini virusi koji su nekada postojali samo u tropima, ali su sada prošireni i u našim područjima. Bolesti koje prenose nalikuju gripi, ali dolaze za vrijeme kada klasične gripe nema. Simptomi su povišena temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima, a kod pojedinih se bolesti može pojaviti i osip na koži.

Ako ste se ikada pitali zašto neke ljude komarci više grizu, odgovor može biti boja odjeće, krvna grupa ili čak metabolizam. Prema istraživanjima, komarci češće gizu deblje ljude jer proizvode više ugljikovog dioksida, a na meti su pivopije i trudnice. Studije su pokazale i da komarci vole ljude s krvnom grupom 0, a privlače ih i oni koji se bave tjelesnom aktivnošću jer povećanjem mliječne kiseline postaju podložniji ubodima.

Emisiju 'Zdravlje na kvadrat' pogledajte besplatno na novatv.hr

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju