Rubrika ''Zemlja znanja'' donosi brojna pitanja o kurikularnoj reformi, a na koja učenicima još nitko nije odgovorio.

U vrijeme dok traje stručna i javna rasprava o cjelovitoj kurikularnoj reformi, uz projekt "Zemlja znanja" Nova TV daje svoj doprinos hrvatskom obrazovnom sustavu. Riječ je o novoj rubrici u Dnevniku Nove TV koja kroz priloge iz škola u cijeloj zemlji, želi skrenuti pozornost na sve probleme obrazovnog sustava, i to iz ruke onih kojih se to najviše tiče - učenika i nastavnika. Tako je u dva TV priloga emitirana 16. i 17. travnja u rubrici ‘’Zemlja znanja’’ministar Šustar razgovarao s učenicima u OŠ Nikole Andrića u Vukovaru. Učenici su ispitivali o popisu lektire, hoće li im vratiti ocjene na polugodištu, a učenike 8. razreda, iako tek upisuju srednju školu, zanimalo je koje zanimanje im on preporuča s obzirom da veliki broj mladih ljudi odlazi raditi i živjeti u inozemstvo. Sve je učenike, bez obzira na razred koji pohađaju najviše zanimalo kada će se obnoviti njihova škola koja je stradala u Domovinskom ratu, a posljedice su vidljive na svakom koraku. Fasada na kojoj su vidljivi tragovi eksplodiranih granata, obrok koji jedu na stepenicama zgrade i zastarjelo dječje igralište, samo su neki od izazova za koje osnovna škola u Vukovaru već godinama čeka rješenje.

 

Rubrika ''Zemlja znanja'' donosi brojna pitanja o kurikularnoj reformi, a na koja učenicima još nitko nije odgovorio, iako će sama reforma utjecati upravo na njihovu budućnost te na samu kvalitetu obrazovanja koje im treba ponuditi zdravu bazu za život poslije škole kao i njihov rad kojim će pridonijeti boljitku hrvatskog društva. Neka od pitanja koja su postavili učenici u Vukovaru, a koje zanimaju i ostale učenike u školama u Hrvatskoj su i zašto bi netko ostao raditi u Hrvatskoj ako je u Njemačkoj duplo veća plaća? Hoće li se uvesti mala matura? Dok je ministar Šustar objašnjavao kako je informatičko zanimanje jedno od onih koje preporuča učenicima, u isto vrijeme informatika u školama nije obavezan predmet.

Osim ministra Šustara, Nova TV u sljedećim prilozima planira uključiti brojne istaknute hrvatske pojedince s područja znanosti i sporta. Upravo će s njima, novinarke Martina Bolšec i Srna Bijuk, posjetiti škole u Hrvatskoj sa specifičnim problemima, kako bi oni, sa svojim iskustvom na određenom području, pomogli učenicima da kroz TV priloge upozore javnost na sve nepravilnosti s kojima se susreću.

Nakon prikazana prva dva priloga, projekt ''Zemlja znanja'' već je potvrdio koliko je snažna potreba svakog učenika da se ukaže na nedostatke društva u kojima žive kao i da dobiju odgovore na pitanja o reformi, školi i kvaliteti njihovog obrazovanja. Upravo to i prati cilj informativnog programa Nove TV koji objektivnim informiranjem te pokretanjem ovakvih projekata želi značajno pridonijeti napretku cijelog društva.


#DnevnikNoveTV i Novu TV možete pratiti i na:
Facebook
Twitter
Instagram
LinkedIn
 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju