Koristeći Stypeov RedSpy, Nova TV je prva u svijetu, virtualni prikaz 3D grafika donijela u dva dodatna kuta informativnog studija!

Nova TV je i tijekom ovih izbora potvrdila status predvodnika na domaćem televizijskom tržištu. Osim što su njezine informativne i specijalizirane izborne emisije bile najgledanije, ponovno je napravila tehnološki iskorak – kao prva televizija u Hrvatskoj, ali i svijetu, koristila je novu Stypeovu tehnologiju praćenja kamere RedSpy te virtualnu stvarnost donijela u još dva kuta njezinog news studija. Tako je relevantne informacije vezane za lokalne izbore, kao i dojmove s društvenih mreža, gledateljima prikazala na vizualno atraktivan način koji ujedno omogućava i bolje razumijevanje relevantnih informacija.



RedSpy napredna je tehnologija koja omogućava virtualni prikaz sadržaja u stvarnom prostoru po prvi put koristeći steadicam kamere. Tako su atraktivne 3D grafike u prostoru, osim Mislava Bage, na ovim izborima mogli prikazati i njegova suvoditeljica Ivana Brkić Tomljenović i Vjekoslav Đaić koji je u kutu za društvene mreže gledateljima prenosio „glas naroda“. Prvu generaciju tehnologije Stype Nova TV iz virtualnog je studija preselila u stvarno okruženje news studija tijekom prošlih parlamentarnih izbora, a sada je virtualna stvarnost dodatno unaprijeđena.

Nova TV već dugo ulaže u primjenu najmodernije tehnologije prikaza sadržaja. Originalni Stype počeli smo koristiti još 2014. godine, a razlika između njega i novoj sustava RedSpy je u načinu korištenja. Dok je postojeći sustav bio namijenjen kranu, nova tehnologija RedSpy može se postaviti bilo gdje, na bilo što. Tu mogućnost odlučili smo dovesti na još višu razinu postavljajući RedSpy na mobilnu, steadicam kameru. To nam je dalo mogućnost kretanja u prostoru, dok grafike ostaju fiksirane na određenim pozicijama. Rezultati su izvrsni, a nakon Nove TV ovu će tehnologiju koristiti i najveće svjetske televizijske kuće“, rekao je Goran Bortas, voditelj produkcijske grafike na Novoj TV.



RedSpy je napravljen kao softversko dekodiranje praćenja kamere u prostoru što mu omogućuje mala, specijalna kamera visoke razlučivosti. Ona se postavlja na postojeću kameru te uz pomoć posebnih reflektirajućih naljepnica u prostoru šalje te prima natrag infracrveno svjetlo. RedSpy potom u stvarnom vremenu šalje precizne podatke praćenja u računalne grafičke sustave, a čitanje tih podataka je puno preciznije i brže nego na originalnoj verziji Stypea, što RedSpy čini novom generacijom sustava praćenja kamere.

Zahvaljujući ovoj tehnologiji, tweetovi i fotografije s društvenih mreža doslovno su iskakale iz virtualnog u stvarni prostor, pružajući gledateljima jedinstven doživljaj ovog sadržaja na televizijskom ekranu. Osim toga, grafike korištene za prezentaciju izbornih rezultata gledateljima su još bolje pojasnile kako je Hrvatska glasala na lokalnim izborima.

Nova TV time je pokazala da, osim što gledateljima pravovremeno donosi najrelevantnije informacije, to čini na atraktivan način koji je ukorak s najnovijim tehnološkim mogućostima prikaza.


 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju