Uloga medija u životima djece i obitelji

Medijska kuća Nova TV priključila se članstvu Savjetodavnog odbora za dječja prava i društveno odgovorno poslovanje, koje pod vodstvom UNICEF-a radi na ostvarivanju i unaprjeđivanju dječjih prava u poslovnoj zajednici. U Odboru će u ime Nove TV sudjelovati Marija Župan Miholjek, dugogodišnja voditeljica informativnih emisija Nove TV te suradnica UNICEF-a na projektima promicanja medijske pismenosti za djecu i roditelje. Nova TV aktivno će se uključiti u djelovanje Savjetodavnog odbora, što uključuje i predlaganje, razvijanje, primjenjivanje te promoviranje odgovornih poslovnih praksi prema djeci, s posebnim naglaskom na doprinos osnaživanju medijske pismenosti djece i mladih te unaprjeđivanje poslovnih praksi medijskih poduzeća u kontekstu djece i obitelji.

„Dobrobit djece jedna je od strateških odrednica društveno odgovornog poslovanja Nove TV. Osim što ova tema zauzima važno mjesto u našem televizijskom programu i našim online platformama, kao kompanija već dugi niz godina provodimo aktivnosti i partnerski podržavamo projekte čiji je cilj unaprijediti kvalitetu života naših najmlađih, educirati ih i uveseliti. Iznimno mi je zadovoljstvo, kao predstavnici Nove TV i kao roditelju, što naša dosadašnja nastojanja idu korak dalje i što odsad imamo priliku dati doprinos kroz djelovanje u ovoj inovativnoj inicijativi u suradnji s UNICEF-om”, poručila je Marija Župan Miholjek.

„Mediji imaju velik utjecaj na živote svih nas, a djeca danas odrastaju uz medije od vrlo rane dobi. Važno je da zajedno promišljamo kako mediji mogu pozitivno utjecati na djecu i obitelji, kako promovirati dobre poslovne prakse u medijima i putem medija te kako razvijati medijsku pismenost kao 'abecedu 21.stoljeća'. Iznimno smo sretni što nam se pridružuje Nova TV kao prva medijska kuća koja će sudjelovati u radu Savjetodavnog odbora. To će biti vrijedna nadogradnja naše dosadašnje suradnje te će donijeti dodatnu vrijednost i vidljivost svemu što radimo kako bi poslovna zajednica mijenjala živote djece i obitelji u Hrvatskoj nabolje”, izjavila je Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Savjetodavni odbor za dječja prava i društveno odgovorno poslovanje djeluje od 2018. godine kao platforma za razmjenu znanja i dobrih praksi za bolje poštovanje i ostvarivanje dječjih prava u poslovnoj zajednici. Osnovao ga je UNICEF kao odgovor na činjenicu da mnoga poduzeća nedovoljno razumiju kako mogu podržati ostvarivanje prava djece u praksi, što je potvrđeno UNICEF-ovim istraživanjem o utjecajima poslovnog sektora na prava djece.

Članovi Savjetodavnog odbora organizacije su koje aktivno zagovaraju društveno odgovorno poslovanje u Hrvatskoj, akademski sektor, poslovni sektor, članovi Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu te Ured UNICEF-a za Hrvatsku. Priključenje Nove TV, jedne od vodećih medijskih kuća u Hrvatskoj, predstavlja značajan doprinos radu Savjetodavnog odbora u području društvene odgovornosti medija prema djeci.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju