Na akciji održanoj u Zagrebu u srijedu, 21. studenog, u prostorijama Nove TV Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica dobio je 13 novih potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

 Ova akcija upisa u Hrvatski registar održana je na inicijativu zaposlenika Nove TV koji su na taj način povećali šansu za ozdravljenje oboljelima diljem svijeta.
Zaklada Ana Rukavina i Nova TV od 2015. godine do danas zajedno su održali tri akcije upisa u Hrvatski registar kojima se pridružilo ukupno 65 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.
Svaka akcija koju Zaklada organizira diljem Hrvatske nosi poruku „lijek je u nama“. Time Zaklada želi još jednom podsjetiti građane da u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote oboljelih od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži. Kako bi lijek stigao do oboljele osobe, potrebno je učiniti prvi korak i upisati se u Registar. Ako se utvrdi HLA kompatibilnost s oboljelom osobom, možemo joj pomoći da se izliječi.

Zakladinu misiju širenja Hrvatskog registra podržali su i Mia Kovačić i Renata Končić Minea, voditeljice IN magazina, Asim Ugljen, glumac iz dramske serije Nove TV „Na granici“ te ostali zaposlenici Nove TV.

Tijekom 12 uspješnih godina rada, Zaklada je uz pomoć brojnih građana povećala broj potencijalnih darivatelja s početnih 150 na današnjih 60.417 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Iz Hrvatskog registra izdano je ukupno 98 transplantanta za hrvatske i inozemne pacijente čime je 98 teško oboljelih osoba iz Hrvatske i inozemstva dobilo šansu za život.

Zaklada Ana Rukavina i ove će godine u petak 23. studenog od 10 do 18 sati u prostorijama Zaklade (Ulica kneza Mislava 10/I) u Zagrebu održati Dan otvorenih srca. Svi građani koji žele saznati više o djelovanju Zaklade Ana Rukavina mogu se pridružiti Danu otvorenih srca koji se ove godine održava u povodu dvanaeste obljetnice Aninog preranog odlaska i rada Zaklade Ana Rukavina. U sklopu Dana otvorenih srca održat će se upis u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, kojem se mogu pridružiti svi zdravi građani od 18 do 40 godina. Postupak upisa sastoji se od popunjavanja pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanja uzorka krvi za HLA tipizaciju kojom se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Ako se utvrdi HLA kompatibilnost s oboljelom osobom, možemo joj pomoći da se izliječi. Važnost upisa u Hrvatski registar te djelovanje javne Banke krvi iz pupkovine Ana Rukavina svim zainteresiranim građanima moći će objasniti i liječnici koji će biti dostupni tijekom održavanja akcije.

 

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju