Pokazao da i zločesti muškarci mogu imati romantičnu dušu

Rus je bio tajnovit muškarac podređen Ranku koji je za njega obavljao sve prljave poslove. Uvijek je nosio crno, malo je pričao i svi u Vrhovcu, koji su bili upoznati s Rankovim statusom, su ga se bojali.

Rus je, iako na prvi pogled nije tako izgledalo, bio umjetnička duša. U književnosti je pronalazio mir, volio je čitati i razgovarati o pročitanom. To je dokazao i kada se udvarao Gogi, recitirao joj je najdraže pjesme i poticao je da krene čitati. Zaljubljenost u Gogu je prvi puta na vidjelo stavila njegovu romantičnu stranu: Gogu je na sve načine pokušao šarmirati.

Rus je imao jednu slabost, a to su majke i djeca. Nakon što je ranjen u borbi, u bolovima je priznao Sonji kako nikada ne bi naudio ženi koja je trudna niti dopustio da joj netko naudi. Slično je učinio i za Snježanu: poštedio je njezin život, ali i život njezina nerođena djeteta, tako da nije rekao Ranku kako je Snježana živa.

Rus je obilježen prošlošću za koju saznajemo tek u zadnjim danima njegova života. Rusova trudna supruga, koju je on zvao Babuška, poginula je u automobilskoj nesreći. Rus se od nesreće nije nikada oporavio. Zamalo je počinio samoubojstvo, a spasio ga je Ranko koji je i osvetio smrt Rusove žene.

Rus je za Ranka, bez riječi i puno pitanja, obavljao sve prljave poslove. Između njih je postojalo pravo prijateljstvo, Ranko je Rusa smatrao obitelji i vjerovao mu je više nego sebi. Jedino je Rusu govorio sve, bez straha da će ga izdati ili osuditi: 'Ni ja nemam nikoga u ovom životu... mi smo braća zauvijek!'

Nakon što je Ranko otkrio kako je Rus znao da je Sneki živa, shrvan bolom, odlučio je kako će Rusa ta izdaja koštati života. Rus je mirno gledao smrti u oči, svjestan toga da je izdao prijatelja i da mora platiti cijenu.

Nakon što je hitac odjeknuo, Rus je pronašao mir. Na drugu stranu ga je za ruku povela njegova pokojna žena, dok je on zadnjim dahom recitirao Matoševu Utjehu kose i u ruci držao figuricu babuške: 'Miruj! U smrti se sniva."


 

Ne propustite uzbudljive epizode serije 'Čista ljubav' od ponedjeljka do petka na Novoj TV, a nove epizode pogledajte već sada na OYO, prije emitiranja na televiziji.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju