Super Šimun ne govori i gotovo je nepokretan, ali zanimaju ga svemir i Tutankamon, a IQ mu je nevjerojatnih 197

Petogodišnji Šimun praktički je nepokretan, do prije pola godine nije komunicirao. A onda su roditelji shvatili da je sam naučio abecedu i da mogu razgovarati uz pomoć improvizirane ploče sa slovima.



I tada počinju otkrića o ovom fascinantnom dječaku! Zanima ga svemir, astralne projekcije, ima specifičan smisao za humor i bez problema napamet množi i dijeli troznamenkaste brojeve. Šimun ili Šiši, kako ga od milja zovu, ima kvocijent inteligencije 197.

 


 

Ovu nevjerojatnu priču možete pogledati besplatno na novatv.hr

Šimun boluje od semilobarne holoprozencefalije, poremećaja kod kojeg se u najranijim tjednima trudnoće mozak ploda ne razvija pravilno, točnije ne razdvajaju se polutke i ne razvijaju centri u mozgu. Teška mentalna retardacija, ozbiljne malformacije lica..., ukratko, stanje teško spojivo sa životom.''Statistički gledano, šanse su bile 0,0016% da će dočekati prvi rođendan. Zapravo, izrazili su nam sućut'', kaže mama Ivana Majnarić.

Odustati, dići ruke od vlastitoga djeteta, kaže mama Ivana, nikada nije bilo opcija. Živjelo se dan po dan, a njihov je Šiši prkosio svim predviđanjima. Prvo su shvatili da reagira na glazbu, da se smije i prepoznaje u ogledalu.


Ono što bi Šimunu omogućilo puno brže i lakše izražavanje je komunikator. Uređaj na kojemu se piše pokretima očiju, sličan onome koji ima Stephen Hawking. Šimunu je ovako trebalo puno muke, strpljenja, truda i više od pola sata da napiše ovo: ''A vas pitam... Šutit, a svašta trebat reć da pišete s tablom. Ja šutim, a razumijem svašta".


 

Ovu priču, koju donosi novinarka Maja Medaković i ekipa Provjerenog, možete pogledati besplatno na novatv.hr

Zanima ga svemir, astralne projekcije, dobro zna zašto Pluton nije planet i očito bez problema definira što je količnik i koji je umnožak bilo koja dva troznamenkasta broja. Koliko mudrosti i duha se krije iza ovog osmijeha, koliko toga što još može naučiti. Ne mi njega, nego on nas. Jedan, jedinstven. Super Šimun.



U danima koji slijede objavit će se detalji vezani za humanitarnu akciju kojom se želi omogućiti Šimunu da govori. Ukoliko želite saznati više detalja i biti obaviješteni o početku akcije kliknite OVDJE.
 

Propuštenu epizodu emisije Provjereno, koja vam donosi i prvu sudsku raspravu Titi Gubiću zbog prijetnje Emi Branici, možete pogledati besplatno na novatv.hr
 


Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju