Nenad Bakić - investitor, poduzetnik i stručnjak za tržište rada bio je gost Dnevnika Nove TV i komentirao je dolazak tehnološkog giganta IBM-a u Hrvatsku.

1. Gospodine Bakiću,  kada jedna od tri vodeće svjetske komanije odabere Hrvatsku kakva se poruka time šalje?

To je svakako prijelomna vijest. Mislim, to je ono što dugo vremena čekamo i nažalost u hrvatskoj javnosti imamo i negativno tumačenje toga, ali to samo govori više o nama, nego o takvim kompanijama.

 

2. Što to znači za hrvatsko tržište rada?

Na hrvatskom tržištu rada već postoji manjak stručnjaka u toj braniši i naravno, naš obrazovni sustav manje proizvodi nego što ih mi danas trebamo. Međutim, to bi bilo slično kao da smo u turizmu protiv toga da dolazi nekakva vrhunska kompanija koja će napraviti resort s pet zvjezdica, zato jer će, navodno, nekim drugim kompanijama uzeti konobare, direktore hotela i ostale. Dolazak takve kompanije znači napregnutost na tržištu rada u tim ICT strukama, međutim, srednjeročno i dugoročno gledano će se država prilagoditi, obrazovni sustav prilagoditi i početi proizvoditi više ljudi, koji će okupirati ta više plaćena mjesta. U svakom slučaju, mislim da je ovo u svim dimenzijama izvrsna vijest za hrvatsko tržište rada.

 

3. Za što je sve pozitivan ovaj dolazak?

Kad netko ovako velik dođe, to je jasan signal i ostalima. Dolazimo na nekakvu mapu takvih ulagača. Koliko se sjećam, ovo je prvo takvo veliko ulaganje. Imali smo sličnih slučajeva da je u Plivi osnovano nekoliko globalnih kompentetskih centara za Teva grupu. Ono što je jako bitno, jest kad IBM ili neka druga strana tvrtka osniva u Hrvatskoj, to postaje hrvatska tvrtka. Znači to nije nekakav stranac koji dolazi zaposliti Hrvate, nego to postaje strani kapital koji osniva hrvatsku tvrtku i zapošljava Hrvate. Zanimljivo je da je gospodin Orešković bio aktivan u jednom i u drugom "dealu" i treba mu čestitati na uspjesima, kako Plive unutar Teve, tako i IBM-a u Hrvatskoj.

 

4. Vi putem svoje udruge u hrvatske škole uvodite robotiku, zašto je to bitno?

Hvala na tom pitanju. Znači mi doniramo svoj privatni novac i uz pomoć drugih donatora smo pokrenuli Croatian makers ligu. Donirali smo 1200 robota u hrvatske škole ili nekoliko tisuća djece u 220 škola diljem Hrvatske. naravno to nema nikakav kratkoročni učinak, jer su to osnovne i srednje škole, ali mislim da je mentalno i socijalno jako bitno, a za pet ili deset godina ćemo naravno imati i čitavu novu generaciju koja će biti orjentirana prema tim takozvanim STEM zanimanjima, odnosno novim tehnologijama. Drugim rječima, bavimo se pošumljavanjem. Međutim, kad ti zasadiš mladu šumu, ona te motivira i kratkoročno tako da vidim i poveznicu između dugoročnih napora i kratkoročnih uspjeha.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju