Napeta priča koju ne želite propustiti!

Uzbudljivi vestern „Cahill“ redatelja Andrew V. McLaglen donosi priču o maršalu Cahillu koji otkriva da su njegova dva zanemarena sina Danny i Billy pobjegla iz zatvora i da su umiješana u pljačku banke, a upravo on vodi istragu o njoj.

Glavnog lika, maršala Cahillu, utjelovljuje jedan od najvećih vestern glumaca John Wayne. Wayne je vestern filmove podigao na višu razinu i izjednačio ih s glamuroznim holivudskim filmovima. Pročitajte 10 činjenica o ovom bezvremenskom glumcu koji je postao ikona vesterna:

1. Pravo ime ovog vestern velikana je Marion Michael Morrison. Promijenio je ime zbog same prezentacije sebe u medijima, privlačnije zvuči. Međutim, uvijek se predstavljao imenom kao Duke Morrison – tvrdio je da nikada neće biti ono što predstavlja svojim filmovima, tj. da nikada neće biti John Wayne.

2. Gluma nije bila njegov prvi odabir. Glumom se zapravo počeo baviti zbog ozlijede tijekom nogometne utakmice. Nakon ozlijede izgubio je pravo na stipendiju, odustao je od škole i dao se u show business.

3. Wayneov skriveni hobi je bio šah. Bio je fanatični obožavatelj šaha, njegove šahovske partije s izvrsnih šahistima znale su trajati po nekoliko sati.

4. Vodio je tešku borbu s rakom. Nakon operacije ostao je bez rebra i jednog plućnog krila. Bez obzira na tešku situaciju uspio je redovito održavati press konferencije u svojoj dnevnoj sobi. U medijima je htio pokazati pozitivan stav prema bolesti pa je izmislio pojam „The Big C“ kako bi „ljepše“ zvučalo referirajući se na tumor.

5. Prvu ulogu je dobio 1930. godine u filmu The Big Trail, nakon tog filma počeo je dobivati velike i ozbiljne ponude.

6. John Wayne je odbio glavnu ulogu u filmu Svi kraljevi ljudi (1949.) jer je smatrao da je scenarij „neamerički“. Njegovu ulogu prihvatio je Broderick Crawford koji je naposljetku dobio i Oskara za najboljeg glumca.

7. Wayne je tečno pričao španjolski, a sve njegove izabranice bile su latinskog podrijetla. Wayne je uvijek bio naočit i držao je do svog izgleda, međutim veliki je problem imao s kosom koja mu je počela otpadati. Poznato je da je nosio perike i tupee, zanimljivo je to da se samo jednom se u javnosti pojavio ćelav.

8. Wayne je netom prije smrti prešao na katolicizam. Umro je u dobi od 72 godine od raka želudca, zatražio je da na njegovoj nadgrobnoj ploči stoji natpis: "Feo, Fuerte y Formal" što u prijevodu znači ružan, snažan i dostojanstven. Međutim, njegov grob nije bio označen 20 godina, kasnije su na njegovu nadgrobnu ploču napisali dio iz Playboyevog intervjua (1971.): „Sutra je najvažnija stvar u životu. Dolazi nam u ponoć vrlo čista. Savršeno je kad stigne i stavlja se u naše ruke. Nadam se da smo nešto od jučer naučili.“

9. Neki mediji prenose da je Wayneovu smrt naručio Staljin. Pošto se Wayne u svojoj mladosti izjašnjavao kao antikomunist, a Staljin je bio veliki ljubitelj filmova, zato je naredio da se velika filmska zvijezda John Wayne ubije. Prvi antentat je pokušan 1966. godine u Vijetnamu. Kanije se Nikita Khrushchev ispričao Johnu Wayne i rekao da je poništio tu Staljinovu zapovijed.

10. Možda jedna od najvećih i najnevjerojatnijih glasina o Johnu Wayneu je vezana za njegovu smrt. Naime, nakon smrti u njemu je pronađeno 18 kilograma neprobavljenog crvenog mesa koje mu je utjecalo na rad crijeva. Sličan slučaj vezan je i za Elvisa Presleyja. Međutim, obdukcija nije napravljena jer se smatralo da je umro od raka.

Film "Cahill" ne propustite pogledati u subotu u večernjem termin na Novoj TV

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju