Informer donosi priče i s područja mikro malih i srednjih poduzeća, novih tehnologija, ali i startup scene koja je unatrag nekoliko godina doživjela svoj veliki boom u Hrvatskoj. Urednica nove gospodarske emisije na Novoj TV je Gordana Gelenčer, novinarka s više od dvadeset godina novinarskog iskustva, a u redakciju Informera dolazi iz poslovnog tjednika Lider.

Čim su izbori završili gospodarstvo je ispalo iz fokusa Vlade. U javnome diskursu sve je manje tema koje bi jedine trebale biti relevantne – ekonomske. Unatoč tome, gospodarstvenici su, ocjenjujući poslovnu 2017. godinu, iskristalizirali nekoliko prioriteta. Gledatelji imaju priliku doznati više u ovotjednom izdanju 'Informera'.

'Informer' propituje kakav bi trebao biti odnos države prema najvećem privatnom poslodavcu koji posrće pod dugovima. Država se ne može pretvarati da je slijepa jer, ne samo da Agrokor zapošljava velik broj ljudi, nego je već uključena u taj odnos odobravanjem golemih poljoprivrednih poticaja.

Društvo se ni inače ne bavi kvalitetom poduzetnika. Češće se bavimo pitanjima skupoće radne snage. Finski primjer uvođenja zajamčenoga dohotka većina je naših poduzetnika i ekonomista dočekala na nož. 'Informer' odgovara na sljedeća pitanja: Zašto je Finska krenula u takav eksperiment? Zašto Hrvatska neće?

Unatoč početnim otporima, stručno osposobljavanje postalo je tražen model zapošljavanja. No svake godine ponavlja se ista priča – neprestano nešto treba zakonski mijenjati, pa se kriteriji za stručno osposobljavanje objave tek na proljeće. Treba li reći da do objave kriterija zapošljavanje nije moguće?

Kapital je resurs koji Hrvatska baš i nema u izobilju. Stoga čudi kako je malo pažnje izazvala činjenica da se ogroman iznos kapitala iselio iz Hrvatske. Kupnja Crnogorskoga Telekoma plus kupnja obveznica Deutsche Telekoma i budući otkup Ine odlit će iz Hrvatske najmanje 8 milijardi kuna.

'Informer' donosi više u ovotjednoj emisiji u subotu na Novoj TV i nedjelju na Doma TV-u. Propuštene epizode pogledajte besplatno na novatv.hr

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju