Reporterski tim emisije koja je tijekom 14 godina postojanja postala sinonim borbe za pravdu od 9. rujna ponovno donosi priče kojima mijenja društvo nabolje

Od 9. rujna na male ekrane vraća se najjača domaća istraživačka emisija – Provjereno. Njezin tim upornih i predanih reportera i u novoj se sezoni bori za bolje i pravednije društvo i nastavlja sustavno ukazivati na nepravdu, nezakonitosti i probleme, ali i poticati na pomoć potrebitima. Uz dobro poznata lica: Emu Branicu, Anu Malbašu, Maju Medaković i Matu Barišića koji su tijekom proteklih 14 sezona svoju snagu dokazali već nebrojeno puta, Provjereno u novu sezonu kreće s čak dva reporterska pojačanja – Majom Tanasovski i Barbarom Majstorović Ivezić.

Gledatelje će iz studija emisije pozdraviti Ema Branica, reporterka koju javnost pamti po nevjerojatnim pričama o prevarama i malverzacijama, ali i hrabrosti i odlučnosti koje je nebrojeno puta pokazala na terenu. „Proteklu sezonu pamtit ću po priči o direktoru gradskih groblja i razotkrivanju malverzacija oko javnog natječaja za kućice na Mirogoju, čiji su epilog bila uhićenja devet mjeseci nakon našeg priloga. Takve su priče poticaj da i dalje ustrajemo u razotkrivanju nezakonitosti, nepravdi i kriminala. Nova sezona za mene će biti izazovna jer uz reportersku kombiniram i voditeljsku ulogu. Znam koliko truda i rada stoji iza svake reportaže i zato imam i veliku odgovornost dostojno ih najaviti. Ponekad mi je čudno najavljivati vlastitu reportažu, ali od istraživačkih priča nikada ne bih odustala. One su moj pokretač i motivator“, rekla je Ema.

Razotkrivanje političkih malverzacija, korupcije i kriminala postala je svojevrsna uža specijalnost reporterke Ane Malbaše koja se i u novoj sezoni nastavlja baviti upravo tim temama.

„Jedna od najjačih priča prošle sezone definitivno je bila ona o varaždinskom psihijatru, no snažno su odjeknule i priče o sumnjivim poslovima sada već bivšeg gradonačelnika Petrinje Darinka Dumbovića, malverzacijama na legalizaciji objekata na otoku Braču te sumnjiva poslovanja u KBC-u Sestre Milosrdnice“, istaknula je Ana. „U ove četiri sezone, koliko sam dio redakcije Provjerenog, najviše sam se bavila malverzacijama u javnim ustanovama, namještanjem poslova, pogodovanjima, mitom te neučinkovitošću pravosuđa, osobito u smislu manjkavosti i nepravde u presudama koje su se donosile u velikim aferama i koje su uključivale poznate političare i poduzetnike. U tom smjeru nastavljam i u novoj sezoni. Bavim se političkom analizom, pravosuđem i – jakim igračima“, najavila je.

Tople i dirljive ljudske priče, ujedno i one koje su mnogo puta ujedinile Hrvatsku u pomoći onima kojima treba, zaštitni su znak višestruko nagrađivane reporterke Maje Medaković. Nije ih nedostajalo ni u prošloj sezoni, a mnoge će tek biti ispričane. „Prošlu ću sezonu pamtiti po Ljubici, Patriku i tati, obitelji Madunić iz Čepina... Po ljudima kojima smo, zahvaljujući našim gledateljima i njihovoj dobroti, uspjeli promijeniti život na bolje. Svakako ću je pamtiti i po obitelji koja je nakon naše priče uspjela dobiti smještaj u instituciji za svog šesnaestogodišnjeg sina s autizmom i drugim teškoćama u razvoju. Na tu sam priču posebno ponosna jer, iako se situacija činila dosita bezizlaznom, sve se riješilo unutar tri tjedna od prikazivanja našeg priloga“, rekla je Maja i dodala: „Od nove sezone očekujem uvijek isto, da damo sve od sebe i trudimo se biti bar mrvicu bolji. Da i dalje stojimo čvrsto na zemlji, svjesni odgovornosti koju ovaj posao nosi. Da se u našoj maloj redakciji i dalje smijemo i veselimo, raspravljamo bez zadrške o svemu, budemo jedni drugima i potpora i kritičari. Da budem tim, ono u čemu je naša najveća snaga.“

Već poznatim reporterskim imenima od ove se sezone priključuje i nova reporterska snaga – novinarka s dugogodišnjim iskustvom, Maja Tanasovski, kojoj je ovo, kaže, veliki profesionalni izazov, ali i zadovoljstvo. „Prema Provjerenom imam osjećaj svojevrsnog strahopoštovanja. Ovo je emisija koja već 14 godina ima kredibilitet i postala je sinonim borbe za pravdu u društvu. Gledatelji se njezinim novinarima i dalje redovito obraćaju i vjeruju u njihovu pomoć kada ih svi ostali iznevjere. Na meni je velika odgovornost opravdati povjerenje koje mi je dato, a istovremeno sam uzbuđena radi novog početka i priča koje me čekaju. Očekujem da će nova sezona nastaviti sa svojom misijom još jače, još hrabrije“, rekla je Maja.

Novo ime je i ono reporterke Barbare Majstorović Ivezić koja je u redakciju Provjerenog stigla pred sam kraj prošle sezone, a upravo je zbog njezine priče o bivšoj ovisnici koja, osim što je uspjela spasiti sebe, sada svojim iskustvom spašava i druge, u redakciju pristiglo najviše pozitivnih komentara gledatelja.

„Doći u tim izvrsnih istraživačkih novinara znači i dati sve od sebe kako bi ispunio visoko postavljene profesionalne kriterije. Upravo tako treba i biti, jer zadovoljstvo i ponos koje te ispuni kada u četvrtak navečer objaviš svoju priču, a još više kada vidiš njezin pozitivan odjek među gledateljima, nešto je nemjerljivo. Veselim se svim novim izazovima i reportažama koje su preda mnom“, rekla je Barbara.

Kormilom redakcije nastavlja upravljati urednik Mato Barišić, koji je dio redakcije od samog početka emisije. „Sedamnaest godina sam bio „terenac“ i to je taj adrenalin koji me zadržao u ovom poslu toliko dugo. Preuzimanje uredničke palice velika je promjena u kojoj sam se uz podršku kolega, nadam se, dobro snašao“, rekao je i dodao: „Provjereno je tim ljudi koji, vođeni istim vrijednostima, nastoje društvo u kojem živimo učiniti boljim mjestom. I takvi, kao tim, nastavljamo dalje – hrabro i predano, i u ovoj 15. sezoni donositi priče koje će vas ponekad rastužiti, naljutiti, nekad i nasmijati. Sve su to priče koje moraju biti ispričane.“

Tijekom 14 dosad prikazanih sezona ova višestruko nagrađivana emisija promijenila je na stotine života, istjerala brojne slučajeve pred lice pravde te vratila nadu u bolje sutra mnogima koji su izgubili vjeru u društvo i institucije.

Od 9. rujna ponovno na malim ekranima svakog četvrtka u večernjem terminu na Novoj TV.

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju