U prvoj emisiji nove sezone 'Provjereno' donosi nevjerojatnu priču o pojedincima koji tvrde da ih je na isti morbidan način prevarila ista skupina ljudi.

 Reporterki Emi Branici nekoliko je sugovornika ispričalo o bizarnom načinu na koji su ih naveli da se odreknu svojih nekretnina, pa čak i ušteđevina - prvo zadobiju njihovo povjerenje, tvrde, a zatim ih drogiraju halucinogenim sredstvima, pritom ih uvjeravajući kako su na njih bačeni uroci.

Potkrepljuju to dokazima poput zuba na tavanu ili križeva po kući sa skrivenim porukama. Stvore potpunu psihozu zbog koje se prije dva tjedna jedna od mnogobrojnih žrtava te obitelji - ubila ostavivši oproštajno pismo.

„Drogirali su nas da smo imali priviđenje. Mene nisu mogli drogirati pa su me poslali u Popovaču na liječenje, odjel 8a, za to vrijeme počistili su kuću, ženu i kćer“, pročitala je Snježana Kokolek, jedna od žrtava, dio oproštajnog pisma svog supruga koji se objesio.

Sve je krenulo kada je čovjek zvan Šeki došao kupiti traktor, ponudio joj bolji posao, a suprugu ponudio srediti mirovinu, priča Snježana. Nakon nekog vremena, ponašajući se kao prijatelj obitelji, uvjerio ih je u priču kako je njihova kuća pod urokom i kako će njihovo dijete umrijeti ako se iz nje ne isele – priču je potkrijepio križem s imenom njihovog djeteta koji je navodni hodža pronašao kao izvor uroka.

„I stvarno bio je željezni križ, ispod je pisalo Ena 11.11. i kao ako se ne iselimo iz kuće do 11.11. ona da će bit mrtva“, prisjeća se Snježana.

Dobročinitelj im je našao kuću u Garešnici u koju će se preseliti, a u kuću u Kutini nisu smjeli kročiti točno 101 dan, jer tako je hodža rekao. Kuća je, naposljetku, prodana. Slučaj prevare su još u travnju prijavili policiji, no ništa se nije dogodilo.

Sličnu priču za Provjereno je ispričala i Milka Bezinček, samohrana majka iz Zrinkskog Topolovca. Isti ljudi uvjerili su je da je na nju i njezinog sina uroke bacila njezina sestra, Đurđica Hanžeković, te da ih truje želeći ih ubiti. I u njihovoj priči nastupa hodža koji je kod bunara pronašao uzrok uroka.

Hodža je ustvrdio i kako njihova sestra u drugu kuću u Bjelovaru „stavila duhove“ i kako ih on preko ključeva može izvući van. Milka im je dala ključeve koje nikada nije dobila natrag, a kuća je prodana. Osim toga, istim ljudima na ruke dala gotovo 200 tisuća eura ušteđevine jer su joj obećali nove poljoprivredne strojeve, a njezine odnijeli.

Nove strojeve nisu donijeli jer su joj rekli, priča Milka, da je vlak koji ih je vozio imao sudar. Uzeli su joj zlatninu, televizor, hladnjak, srebrni pribor za jelo, ali i donje rublje, priča Milka, i prestali se javljati.

Novinarka Provjerenog otišla je na adresu osobe u koju sugovornici upiru prst, a protiv koje su u tijeku postupci za iznude, prijetnje i prijevare koje je DORH u Bjelovaru podizao prijašnjih godina. U ovoj godini istražuju prijave za ista kaznena djela i jedno za spolni odnošaj bez pristanka.

Pa je ekipa Provjerenog otišla na adresu čovjeka u kojeg dvije obitelji upiru prst, a adresu su pronašli na kupoprodajnom ugovoru za Milkinu i Bernardovu kuću u Bjelovaru. Tražili su Ivicu Sužnjevića zvanog Šeki, a umjesto njega pred velebinm zadnjem s nadzornim kamerama i skupocjenim automobilima u dvorištu, dočekale su ih dvije žene. Jedna mu je majka, a druga supruga. Tvrdile su kako su to sve laži, pa su ih pozvali u kuću.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju