I premda je DORH podignuo optužnicu, Borković je na sudu oslobođen

 

Rekao je da će razbiti i nas i kameru. I neka to slobodno objavimo! Riječi su to umirovljenog brigadira Branka Borkovića, osobe u koju mještani malog sela Prečno kraj Ivanić-Grada upiru prstom godinama. I ne samo to, redovito prijavljuju i štetu koju, prema njihovim riječima, čine Borkovićeve životinje. Posljednja u nizu bio je pokolj ovaca. Sve je prijavljeno više puta i policiji, i veterinarskoj inspekciji, i komunalnim redarima. Kao i to da konji i svinje uništavaju usjeve, ograde i njive. Tvrde da psi napadaju i ljude. Prije osam godina u selu se odvijala drama. Tada su susjedi snimali kako psi grizu kobilu. I premda je DORH podignuo optužnicu, Borković je na sudu oslobođen. Situacija u selu, kažu naši sugovornici, otad se nije nimalo promijenila.

 

Zvali su nas jer kažu da ne znaju što više činiti. Osim što muku muče sa svinjama, sada su im psi poklali ovce. ''Ja sam te pse vidjela kad su bili na imanju kad sam došla. Oni su, naravno, pobjegli, ali ja sam tad te pse zatekla na ovcama'', rekla je Snježana Kovaček, predsjednica mjesnog odbora.

I drugim su susjedima psi napali ovce dok su bile na ispaši. Zna se i čiji su to psi. ''Borkovićevi, crni, tri komada. Kad su poklali ovce, kod mene su pili vodu, bili su žedni i otišli su doma'', opisuje Stjepan Balubanec.

Svinje pak godinama harače izvan farme, ruju, uništavaju i jedu sve po putu, govore nam mještani. ''Kod nas je nova era divljeg zapada'', napominje Josip Nikolić. Da je neizdrživo, smatra i Pjetar Lekaj.

''Ne sijem sad kukuruz, nema šanse jer kukuruz nestane! Nema ga'', nesretan je Ivan Balubanac. Bilo je tu prijava, svađa, pa čak i prijetnji, govore nam. ''Nakon toga sam rekao da imam pancirku iz rata i ići ću na svoje polje s pancirkom! Pa neka puca, neka dobro puca, jer ako me ne pogodi, onda neće biti dobro'', uzrujano je dodao Balubanac.

Prozvanog Borkovića otišli smo upitati o svemu tome.

"Razbil vam bum kameru i vas, to slobodno objavite!", poručio nam je. Na pitanje zašto ne bi nešto rekao, nastavlja: "Nemam kaj govorit. Objavite kaj god hoćete je** mi se živo kaj budete objavljivali i vi i HTV, i Milanović i Plenković i sva ta bagra. Baš me briga živo i za ovu je**nu državu, i za vas, i za vaše gazde, i za svu tu bagru koja tu je**".

U zagrebačkoj županiji, na putu do Ivanić-Grada proteže se malo selo Prečno. Pored table nerijetko ćete naletjeti i na svinje baš kao što smo i mi. ''Svinje su stalno vani!", kaže Balabunec.

Kako nam kažu mještani, one ih izluđuju već godinama. "Prošle godine na onoj parceli od hektar i pol meni je, odgovorno to tvrdim, uništeno pet do šest tona zrna kukuruza koje su one pojele'', objasnio je Stjepan Paljević. ''Evo, tu imam jedan hektar zemlje. Ja nisam na taj jedan hektar zemlje prošlu godinu dobio negdje oko tonu i pol u klipu, dok su drugi imali po 12, 13 tona u zrnu'', istaknuo je Stjepan Švaljug.

Ne samo da jedu usjeve već ruju i uništavaju sve pred sobom. ''Meni je već dojadilo da moram svaki put popravljati kanal, pa uz ogradu, popravljati žicu. Dokad? Meni država neće sad dati za novu žicu'', razočaran je Josip Nikolić. Nisu samo svinje problem, donedavno su bili i konji, tvrde mještani.

''Zbog mene je zvao policiju jer je tvrdio da sam ih ja poubijao. Jedno četiri komada nađena su krepana, službeno. On se nije odazvao, zvali su ga veterinari da identificira svoje konje, međutim pobjegao je kući'', prepričava nam Ivan Balubanec.

Tada se se po selu pojavili plakati kako se traži ubojica konja - oko za oko, zub za zub, glava za glavu. ''E, odonda ih zatvara, manje-više da izađu van, ali ih pokupi. Oni su prije bili po dva-tri mjeseca stalno vani'', dodao je Balubanec.

Nije to prvi put da su se kamere pojavile u selu zbog farme Branka Borkovića, poznatog kao ''Mladi Jastreb''. 2013. susjedi su snimili nemili događaj kada je kobila nakon ždrijebljenja ostala na konopima.

''Znači, pas je visio na konju. Za vrat ga je vukao i trgao. Kad sam ja otišao, kad je žena došla, to je prošlo dvije-tri minute i kad se vratio, već je konj bio na koljenima i psi su njega već bili grizli'', rekao je svojevremeno 2013. u Dnevniku Nove TV Aleksandar Kovaček.

Prijava DORH-a
Konju su odgrizli uho. DORH je Borkovića kazneno prijavio za članak 205. mučenje ili teško zlostavljanje te nanošenje nepotrebne boli ili izlaganje nepotrebnim patnjama. Tada su veterinarski inspektori utvrdili sljedeće: ''To je bila nepredviđena situacija za pse. Ti su psi konstantno s tim konjima i da su je htjeli zaklati, s obzirom na veličinu tog psa, to su mogli istog momenta'', kazao je tada u Dnevniku veterinarski inspektor Velimir Sruk.

Borković je pak tada tvrdio kako su psi pokušavali pomoći kobili. ''U policiji sam gledao te snimke, vjerojatno su tu psi koji su pokušavali pomoći'', rekao je Borković 2013. Tada se raspravljalo o zanemarivanju životinja i neuhranjenosti. ''Mi nismo u ovom momentu taj dio istraživali, postupak je u tijeku. Sigurno da bi možda konji mogli biti bolje uhranjeni'', rekao je Sruk.

Sud je sljedeće godine oslobodio Borkovića optužbi. DORH se žalio, žalba je bila odbačena i presuda je pravomoćna. Tada je tvrdio kako je sve politički inscenirano. ''Očito se radi o ciljnoj diskreditaciji i mene kao osobe'', rekao je Borković 2013. Dodao je kako vjeruje da to ima veze s politikom.

Prije nešto manje od dva tjedna opet problem sa psima, no ovaj put ne u Borkovićevu, već u tuđim dvorištima. Mještanka kaže da su crni psi preskočili ogradu i zatekla ih je na kraju čina. ''Zatekla sam pse, jedna ovca je hodala, imala je rupu na sebi, oni su trčali za njom, lizali su tu krv, ova druga se negdje sakrila negdje. Imala je rane s prednje strane ogrebane, ova druga je pala ispod mene, krepala je, iskrvarila je. Sve druge ovce bile su izranjavane, izgrebane, vidjele su se rupe po njima, koža popucala'', opisala je Kovaček.

Kaže da to nije prvi put. ''Ovce su mi od prvog mjeseca napadnute triput'', rekla je Kovaček i dodala da su tada zaklana tri janjca i ovca koja se trebala janjiti. Drugi put, kaže, napadnute ovce nisu uginule, ali su izgrebane. Nastradale su i susjedove ovce. On nije htio stati pred kameru, ali očevidac jest. ''Kako ne bih znao da su klali ovce! Ja sam ih zvao da dođu dok su lajali i klali na dvorištu'', rekao je očevidac.

U mještane se uvukao strah. Iako su psi od posljednjeg incidenta, priznaju svi, manje-više zaključani. ''Dijete ne smije ići pješke, hodati ili se voziti ili ići do prijatelja, ništa ne smije'', uzrujan je Nikolić. ''Neki dan su mi dijete napali, tri puta su mi dijete napali, da je skakalo preko žice. Jednom smo na hitnoj završili jer je pao, razbio ruku i koljena, isto zbog tih istih pasa'', rekla nam je Kovaček. ''Kad god smo zvali policiju, to je uzalud'', kaže Nikolić.

''Ovi su stalno pušteni, ti neki mali crni koji stalno harače. Bilo ih je dosta, 30-ak komada, sad se malo smanjio broj. Ne znam gdje su'', rekla je Adriana Babić. Zvali smo komunalno redarstvo, rekli su da surađuju s udrugom i kada bi bi zatekli pse bez nadzora i čipa, da bi ih zbrinuli. Koliko je to puta bilo, nisu nam znali reći.

''Kad mu dođe veterinar, jer imali smo milijun prijava za te pse, on kaže da ti psi nisu njegovi, da su psi lutalice i da ih on samo hrani'', kazala je Kovaček. Isto je, govore, i sa svinjama. ''Bio sam na sudu dva, tri puta, ne svojom voljom, gdje te onda sudac pita jesi li zapisao brojeve markica na konju ili svinji. To je apsurd. Kako da zapišeš brojeve markica kojih nema na ušima? A i da imaju, ne bih ih mogao zapisati'', objašnjava Paljević. Nikolić je istaknuo kako kada policija dođe, on kaže da nije njegova. ''Kad može dobiti novac od države, e - onda je moja svinja'', rekao je.

Farma je okružena šumom, ali i ogradom kroz koju se mogu provući, pa je posvuda iskopana zemlja i otisci papaka. ''Znači, ja ne smijem, a on smije sve što je zabranjeno'', nezadovoljan je Lekaj.

Kovaček kaže da po zakonu njemu nijedna svinja ne bi smjela izaći s farme. ''Po zakonu o svinjskoj kugi nijedna svinja ne bi smjela izaći s farme, ali njega zakon očito štiti previše i on može raditi što hoće'', rekla je Kovaček.

Zvali smo ga, ali nam se nije javljao, pa smo otišli do kuće. Tamo smo ga zatekli i zamolili ga za izjavu, a ovo smo dobili. ''Razbil vam bum kameru i vas, to slobodno objavite ako ne prestanete slikati ovdje, ajde gubite se! Možete snimati, delati kaj god hoćete, baš me briga živo i za ovu je**nu državu, i za vas, i za vaše gazde, i za svu tu bagru koja tu je**. Odite, odite neka vam napušu balon pa ćete vidjeti s čim posla imate. A ne mene zaje**vat sve vrijeme. Nemam kaj govoriti, objavite kaj god hoćete je** mi se živo kaj budete objavljivali i vi i HTV, i Milanović i Plenković, i sva ta bagra'', derao se Borković.

Izjavu nam nije htio dati. Rekao je da ga 30 godina progone u ovoj državi. Čuli smo se i nudili razgovor i dan nakon nemilih scena, ali nije pristao. Pritom nas je vrijeđao u porukama kako ne zna tko smo mi i da ne gleda naše smeće od televizije. I da nije dao dozvolu da snimamo, iako je u kameru rekao da sve slobodno objavimo! ''Ja imam svoje životinje koje su ograđene i o kojima se skrbim na normalan način. Ne mogu dopustiti da moja životinja uništava tuđe imanje, što on dopušta sebi'', rekao je Nikolić.

Mještani su očajni. Često i on njih prijavljuje, pa bivaju privedeni. ''Da ga hoću ubiti. Da'', rekao nam je Željko Jambrek. ''Privela me policija, dao sam izjavu. Ne možeš si pomoći, on ima svoje ljude gore u vrhu'', dodao je. ''Zamislite, on šepav jedva hoda. Zamislite vi to, i on njega hoće ubiti'', dodaje njegova supruga.

No kada je obrnuto, govore, nema vajde. ''Prijetio mi je ubojstvom, tu sam bio na vratima. Čovjek mi samo ovako pokaže (pokazuje prstima pucanje pištoljem) da će pucati na mene. Zovem policiju - policija me pita mislim li ja da je on ozbiljno mislio. Što sam trebao na to napraviti? Sad ja pitam policajku - da je vama to pokažem (pokazuje prstima), vi biste mene prvo pitali mislim li ja to ozbiljno?'' ljutit je Balubanec.

Govore nam da to traje 15 godina. Više ne siju kukuruz upravo zbog njegovih životinja. ''Inspekcije koje bi mogle napraviti nešto, ne naprave ništa'', ističe Paljević. ''Jednostavno su rekli- pa znate on je bio u ratu, on je ovo, ono... Dobro, okej, ali daje li mu to pravo da on sustavno maltretira to svoje selo u kojem je odrastao, živio?'' jasna je Kovaček. Balubanec mu se prije divio kada je Borković došao iz Vukovara. ''Svaka čast. I bili smo dobri neko vrijeme dok nije počeo'', kazao je Balubanec.

Komunikacije nema, u selu su duboko narušeni odnosi. ''Trajat će to i dalje godinama jer je on, čini se, lupljen u svoju stranu'', rekao je Balubanec.

Poslali smo upit policiji, no odgovor nismo dobili. Veterinarska i poljoprivredna inspekcija od 2013. godine u više navrata provodile su nadzor farme i utvrdile razne nesukladnosti, podnijele optužne prijedloge prekršajnim sudovima.

Što se tiče pasa i klanja ovaca, kažu da pse nisu zatekli tijekom nadzora, ali da su od lokalne samouprave zatražili postupanje te da je inspekcijski nadzor u tijeku. Mještani kažu - životinje nisu izgladnjivane kad svima sve pojedu uokolo, a kada zagusti s policijom, psi su pod kontrolom.

Pa onda opet iznova. Nakon toliko godina pisanja i prijavljivanja institucijama izgubili su vjeru u bilo što. Jedino što mogu jest dizati ograde i žice.

Emisiju "Provjereno" gledajte četvrtkom u večernjem terminu na Novoj TV! Propuštene epizode pogledajte besplatno na novatv.hr!

 

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju